Martin fixar med fyra öltips för helgen

HELGENS ÖLTIPS

Martin Niklasson bjuder den här veckans öltips. Foto: Montage.

Dags för öltips inför helgen. Den här gången är det Martin Niklasson, grundare av GBG Hopnick, som står för ölförslagen.

Niklasson har satt i hop en helkväll med fyra spännande öl.

Spike Brewery Flowers, 440 ml, 29,70 kr, 4,6 %, Pilsner – tysk stil

– Helgen inleds med fördel med en törstsläckande dusch-öl. En stabil pilsner i tysk stil med skön maltsötma och fruktiga humletoner i fin balans. Passar dessutom till det mesta i matväg. Att jag bara har 2 km till bryggeriet och deras bryggpub skadar ju inte heller. En modest ABV på 4,6% gör att man heller inte behöver skämmas för att dricka mer än en.

O/O Narangi, 330 ml, 6,8 %, 31,80 kr, New England-IPA/Hazy IPA

– Efter duschen är det dags att sätta igång med middagen. En öl i kocken hör till och när kocken dessutom har Mosaic som favorithumle passar Narangi perfekt. En härlig hazy-IPA i nordisk stil där även beskan får ta plats, så det inte bara blir saft av alltihop. En modern klassiker där citrus och tropiska frukter dominerar aromen på ett elegant och samtidigt avslappnat sätt.

Apex Replicant DIPA,440 ml,  54,90 kr, 8,0 %, Imperial/Dubbel IPA

– Efter maten kanske man sjunker ner i soffan framför en bra film och då är det gôtt med något med lite mer tryck att smutta på. Humledårarna i Nora har ju tagit IPA-Sverige med storm och den här dubbel-IPAn är enligt mig det bästa de gjort. Och det beror inte på att namnet flörtar med en av tidernas bästa filmer. En redigt fyllig fruktbomb, men utan att det blir för sött eller klibbigt. Frisk, fräsch och förrädiskt lättdrucken.

Thisted Bryghus Limfjordsporter, 330 ml, 32,90, 7,9 %, Imperial porter och stout.

– När man sedan plockar fram lite god ost eller kanske en skål lakrits passar en Limfjordsporter alldeles utmärkt och frågar en mig (vilket ju Beernews uppenbarligen gjort) får den gärna ha vilat ett år innan. En imperial porter/stout i klassisk stil med toner av kaffe, choklad, lakrits och fullkornsbröd. En väldigt subtil rökighet lurar också lite i bakgrunden, vilket bara ger den ytterligare en dimension. Perfekt att smutta på utan att det blir för sött.

Tidigare delar i serien:

Jan-Erik ”Janko” Svensson öltips

Hanna Gustavssons öltips

Irina Carléns öltips

Alex Eks öltips

Simon Svensson öltips

Nina Schultes öltips

Magnus Barks öltips

Peter M Eronssons ölips

Lisa Snellströms öltps

Mattias Hallbergs öltps

Ida Ivarsson öltips

Patrick Holmqvists öltips

Henke Bengtssons öltips

Johan Håkanssons öltips

Anders Granbergs öltips

Lise Ljungmans öltips

Robert Anderssons öltips