Lise bjuder på fyra öltips till helgen

HELGENS ÖLTIPS

Lise Ljungman bjuder på den här veckans öltips. Foto: Montage.

Snart helg och då passar det förstås bra med spännande öltips. Den här gången kommer tipsen från Lise Ljungman.

Lise jobbar på Nya Carnegiebryggeriet och smyger förstås in en egen öl bland de fyra och det är en spännande kvartett med öl hon har hittat.

Sour and Salt 4,6%, Brekeriet, 29,90 kr, 330ml, Gose

– Jag börjar med en av mina favoritölstilar som Bröderna Ek på Brekeriet gör mer än rättvis. Brekeriet Sour and Salt är härlig variant på ölstilen Gose och är traditinellt kryddad med korianderfrö och är den där perfekta kombinationen av salt och syrligt. Jag har några av mina bästa mat- och ölminnen med den här ölen. En gång var när jag bjöd på en laxtartar och hällde i hela ölen i tartarröran och serverade med citronmarinerad gurka och den andra när jag och min vän som är konditor höll en suröl- och tårtaprovning på bryggeriet. Till denna öl hade vi matchat en salt karamellkola paj toppad med rårörda lingon (korianderfrö tar fram lingonsmaken!) och herre vilken magiskt kombination det var. Hem och baka med er!

Dubbel Volt 8,5%, Nya Carnegiebryggeriet, 33,90 kr, 330ml, Dubbel IPA

– En öl från sitt eget bryggeri ska man ju ta med och vilken tur att just denna finns tillgänglig på bolaget nu! Dubbel Volt är en dubbel-IPA torrhumlad med massor av Sabro, Mosaic och Motueka humle som gör den väldigt fruktig och på sina 8,5% blir ölet dessutom fylligt och kralligt. Tycker den här ölen passar perfekt till årstiden, man bara längtar efter vår och sol och tropiska toner men man behöver fortfarande något att värma sig med. Dubbel Volt uppfyller båda dom kraven!

Bedarö Bitter 4,5%, Nynäshamns ångbryggeri, 28,90 kr, 500ml, Engelsk Bitter

-En av mina go-to öl, en riktig klassiker som man aldrig tröttnar på. En karamellig ale med örtiga toner och överraskande fruktighet från den amerikanska humlen som i detta fall kompletterar ölets maltkropp snarare än att ta över. Som den anglofil som jag är så kan jag ofta drömma mig bort till en brittisk pub någonstans med en cask ale i handen, finns inget mysigare än det. Bedarö Bitter får mitt vardagsrum att kännas som den brittiska puben men med en liten smak Stockholms skärgård. Need I say more?

In League with Satan 10%, Snausarve Gårdsbryggeri, 43,50 kr, 330ml, Imperial Stout

– Tänkte jag skulle få med en mörk stout som passar till chokladiga desserter eftersom jag ger öltips lagom till Alla hjärtans dag, så väljer jag en öl som heter In League with Satan. Aja, mycket kärlek var det inblandat när den här ölen gjordes i alla fall, det märks! Jag blev dessutom ännu mer förälskad i Snausarve Gårdsbryggeri än jag redan var första gången jag drack denna öl, en varm och solig dag i deras taproom på Gotland. Mörkt, fylligt, kraftfullt och väldigt gott, avnjut på söndag kväll med en chokladdessert med hallon och gott sällskap.