Belgiska bryggerijobb försvinner till USA

AB Inbev hävdar att det är för många strejker vid anläggningen i belgiska Jupille och att det är en orsak till att produktion flyttas till USA.

AB Inbev flyttar produktion från Belgien till USA. Anledningen? Det har varit för många strejker i den belgiska anläggningen.

Det är delar av produktionen av Stella Artois som nu AB Inbev vill flytta till USA eftersom anläggningen i belgiska Jupille stått stilla för ofta på grund av konflikter. 88 fasta och temporära jobb av totalt 760 försvinner i samband med flytten.

– Det för många stillestånd. De senaste åren har bryggeriet varit stängt i sammanlagt en månad på grund av strejker. Facket har alldeles för lätt att ta till strejkvapnet i stället för att diskutera. Om samtalsklimatet förbättras så kan tillverkningen flyttas tillbaka, säger Laure Stuyck, talesperson för AB Inbev till The Brussels Time.

Den huvudsakliga tillverkningen av Stella sker i Leuven, men eftersom den anläggningen går för maximal kapacitet har en del produktion flyttats till Jupille. Det är den delen av produktionen som AB Inbev nu flyttar till USA i stället och det handlar om öl avsedd för export till andra marknader än Europa.

Facket har en annan förklaring till flytten.

– Strejkerna är bara en ursäkt för AB Inbev för antifackliga attityd, säger Patrick Rehan vid fackförbundet FGTB.