Lise väljer helst en pilsner i sommar

Lise Ljungman dricker gärna en pilsner i sommar. Foto: Privat

Lise Ljungman lyfter fram pilsner som favoritstil och ett bryggeri i Södermanland som borde synas mer.

Lise jobbar på Nya Carnegiebryggeriet och här är alla hennes svar.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Ah, så svår fråga, i Sverige görs idag så fruktansvärt mycket bra öl att man bara blir glad så fort man ska lägga en beställning på Systembolaget. Utbudet är enormt och det finns så mycket bra kvalitetsöl! Men slår självklart ett slag för vår öl vi i Ölgäris bryggde tillsammans med Rådanäs: New School Values men blev även väldigt imponerad av Nyköping Brewings Nyköping Lager, krispigt, rent och gott.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Tyvärr tror jag att denna fråga kommer få för lite uppmärksamhet i år i och med valår och allt som pågår i världen med krig och lågkonjunktur vilket kommer leda till att det inte kommer gå igenom. Jag hade också gärna sett en bredare utredning med mer insyn från de mindre bryggerierna om hur ett sådant skulle se ut i verkligheten, just nu känns det som att siffrorna som är tagna inte är tagna ur verkligheten, det är väldigt få bryggerier som ligger under den gränsen som nu föreslås för att tillåtas gårdsförsäljning. Men jag ska inte vara negativ, att tillåta gårdsförsäljning är ändå ett steg på rätt väg, även om det är få som i realiteten kommer kunna genomföra det, framför allt av ekonomiska skäl.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Jag tror tyvärr att festivalerna kommer fortsätta att behöva kämpa en stund till. Efter pandemin är folk lite mer restriktiva och vill inte trängas på samma sätt som tidigare och att folk prioriterar annorlunda. Det var så synd att All In Beer Fest i Stockholm drog så lite människor, för oj vad vi i Stockholm behöver en riktigt bra hantverksölfestival. Själv styr jag nu siktet mot What’s Brewing i Stavanger och hoppas få en panghelg och att de etablerade festivalerna fortsätter köra och kan bana väg för mindre också, även i fortsatt uppförsbacke.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Jag beställer typ allt Nyköping Brewing släpper, så jag får nog ta och säga dom, blir aldrig besviken på deras bärs!

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Fancy krogar i all ära, jag mår ändå bäst på en lokal, mysig kvarterskrog. Gärna en brittisk sådan. Då jag precis varit i de norska fjordarna så drar jag inspiration därifrån och säger jag middag och öl tillsammans med Lars Monsen, finns det en härligare människa? Så vi två på en pub någonstans på den brittiska landsbygden med regnet som öser ned utanför med en real ale i handen och diskuterar bästa norska vandringarna. Ja tack!

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Just nu är det faktiskt en ljus, besk smakrik pilsner som jag oftast dricker, sån öl man kan dricka fler av. Slår liksom aldrig fel. Men måste ju ändå ge en liten knuff för klassisk west coast ipa och jag tackar heller aldrig nej till en riktigt jäkla god real ale!