Småskaligt framtiden för ölfestivalerna

Christian ”CC” Eikner.

Christian ”CC” Eikner på Akkurat tror på framtiden för småskaliga ölfestivaler. Det och annat kan du läsa i hans svar på vår sommarenkät.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?
– Jag hamnar i sånt dilemma vid sådana här frågor. Jag har ju druckit fenomenal öl som inte alls är min stil. Ska man räkna dem? Det blir nog en öl som ligger färskt i minnet i alla fall. Åre Bryggcompagni Helles Rauch som jag drack på Uppsala Craft Beer Festival. Fantastisk balansgång där röken aldrig tar över, men fortfarande finns med hela tiden.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?
– Jag hoppas bara. Det skulle vara ett sånt lyft för många små aktörer och vem vill inte kunna ta med sig något ifrån bryggeribesöket?

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?
– Jag har länge hävdat att småskalighet och närheten till det lokala är framtiden för Sveriges ölfestivaler. Jag tror att det finns utrymme för ett par stora mässor också, men då i storstäderna.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?
– Helsinge Ångbryggeri! Peter och Ingeborg är eldsjälar som gör några av Sveriges absolut bästa lagers och det är nästan bara de mest insatta som vet vilka de är.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?
Jag sätter mig på Soldaten Svejk med Magnus Carlson från Weeping Willows. Där käkar vi schnitzel, dricker PU & Slivo samt pratat om Bajen och bärs.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?
– Det blir som vanligt mycket klassiskt som välgjorda lagers och bitters. De är smakrika utan att vara skrikiga och oftast lite svagare, så att man kan dricka några fler. 😁