Lise vill lyfta fram gotländskt bryggeri

Sommar 2021

Lise Ljungman svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Lise Ljungman gillar öl från Gotland och bjuder på flera spännande mat- och öl kombinationer i vår sommarserie.

 

Lise jobbar på Nya Carnegiebryggeriet och här är alla hennes svar.

 

1. Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under året? Motivera.
– Det är ett svårt år att endast nämna ett bryggeri, det här pandemiåret har alla behövt vara kreativa och hittat nya lösningar får att ta sig framåt och alla bryggerier ska ha en eloge, inte minst för alla fantastiska nya öl som släppts det senaste året! Men jag tycker Snausarve förtjänar en extra shout out, tycker deras bryggeripubsatsning är fantastisk och jag hittar nya favoriter bland deras öl hela tiden.

 

2. Tror du att svenskarna kommer att gå på krogen igen i samma utsträckning som före pandemin när restriktionerna är borta? Hur kommer kroglivet att se ut?
– Jag tror absolut man har saknat att gå ut på krogen, inte minst jag själv så jag tror kroglivet någorlunda kommer gå tillbaks till det normala, dock kommer vi nog vara lite försiktigare i barkön, tvätta händerna lite oftare och den där handspriten kommer fortsätta vara en trogen följeslagare.

 

3. Vad ska bli eller har varit det bästa med sommaren 2021?
– Det är mycket jag har att se fram emot med den här sommaren, inte minst att testa alla nya öl som släppts eftersom jag har avstått alkohol sen september förra året men jag har verkligen saknat att sitta på uteserveringar och dricka öl så det har jag redan hunnit med en del. Sen ska jag också testa Gotlands bryggeripubar! Snausarve och Hop Shed finns såklart med på listan.

 

4. Vilka tre öl skulle du ta med dig till en öde ö?
– Min eviga öde-ö-öl kommer alltid vara Kellerbier från oss på Nya Carnegiebryggeriet, kanske den öl jag saknat mest. Men skulle klart komplettera den med Saison Dupont och någon riktigt god IPA, Muddle från Stigbergets ligger högt upp!

 

5. Vilken är din favoritkombination när det gäller mat och öl?
– Åh det finns ju så många bra, klassiska kombinationer: Barley wine och en bit blåmögelost, en god lager och matjesill, Saison och musslor… Men måste ändå slå ett slag för suröl och någon typ av bakverk, syran i ölet som bryter en krämig och söt textur i bakverket, vad kan gå fel? Tänk er en riktigt god Kriek tillsammans med en krämig Tiramisu… Där och då kan jag dö lycklig.