Äntligen – Andreas kan njuta av en öl igen

Tyler Kiley är en av många britter som fått nog av pandemi och restriktioner. För Andreas Fält är det en njutning att återigen kunna gå på en brittisk pub utan att behöva tänka på restriktioner. Foto: Privat.

Äntligen kunde Andreas Fält gå på puben utan munskydd och han fick till och med beställa utan att sitta ner på sin plats. Men flera gånger var det nära att han automatiskt tog på sig munskyddet.

 

I 18 månader har de brittiska pubarna antingen varit helt stängda eller haft tuffa restriktioner. Men 19 juli blev det till slut okej att gå på puben i Storbritannien utan att behöva tänka på en massa restriktioner.

Miljontals britter gläds åt det och det gör även Andreas Fält, sedan många år bosatt i Leeds.

– Flera gånger när vi var ute åkte handen ner automatiskt i fickan för att ta fram munskyddet. en kompis hade det till och med på sig innan han kom på at restriktionerna var borta, säger Fält.

Han säger att det nu finns en lättnad hos pubägarna, men faran är långt från över.

– Det har varit katastrof med dåliga utbetalningar av stöd. Dessutom har de stängt ner med kort varsel och även öppnat upp med kort varsel. Det har inte funnits folk som kan jobba. Många har fått tag på andra jobb där man kan få minst samma lön och ha bättre arbetstider, säger Fält

Under den första veckan utan restriktioner var han ute på pubar ett par gånger och njöt av att publivet till stora delar var som vanligt igen.

– Det gick nu att gå upp till baren och beställa, det kändes väldigt konstigt den första gången. Ungefär hälften av besökarna har fortfarande mask och en del pubar vill fortfarande att man har det.

Han konstaterar att myndigheterna också har gjort bra saker för pubarna. Bland annat har flera stora städer tillåtit att pubägarna kan ha större uteserveringar utan att betala extra.

– Så har det varit i London, men också i Manchester och Leeds. Där han varit varit schyssta. Då har pubarna kunnat ha 20 bord ute i stället för kanske fem. Det har betytt mycket, många vill fortfarande sitta ute, menar Fält.

En stor skillnad var också det sociala i pubarna. Nu är det okej att sitta vid ett bord tillsammans med människor man inte känner, och det är så det ofta har varit på brittiska pubar. Över en öl är det ofta lättare att börja prata och samtalen blir många och långa på pubarna.

– Det fungerar väldigt olika på olika ställen. Vissa vill fortfarande ha lite kontroll på var folk sitter. Men när vi gick på Wetherspoons bryggde man sig inte alls.

Nu är det bara att hoppas att det inte blir en runda till med restriktionerna. För de brittiska pubarna väntar en lång och mödosam resa tillbaka till normala intäkter och under det senaste året har förlorade intäkter på många håll skapat hål i plånboken.

– Det har en sådan besvikelse när det här sista steget flyttades fram från juni till juli. Men nu är folk glada, säger Fält.