Kopparbergs stämmer den brittiska staten

Kopparbergs grundare och vd peter Bronsman stämmer den brittiska staten på grund av skatteregler som han anser orättvisa. Foto: Ronny Karlsson.

Har Kopparbergs betalat miljarder i skatt till den brittiska staten på grund av ett orättvist system? Det ska en domstol reda ut efter att det svenska bryggeriet stämt den brittiska staten.

 

Det är de olika skattesatserna på färdig dryck och koncentrerad dryck som ligger bakom stämningen, och den har redan fått mycket uppmärksamhet på de brittiska öarna.

Kopparbergs menar att det funnits ett kryphål i den brittiska lagstiftningen.

Post Duty Point Dilution kallas det och innebär att de som importerat alkohol och sedan spätt ut det på plats har kommit undan med en lägre skatt.

Det menar Kopparbergs har lett till orättvisa fördelar för konkurrenter, när Kopparbergs gör sin cider i Sverige och exporterar den till de brittiska öarna. Det svenska bryggeriet menar att man har betalat 2,6 miljarder i importskatter på färdiga drycker från 2014 och fram till att kryphålet togs bort i fjol.

Kopparbergs menar också att skattereglerna sågs över både 2006 och 2011 och att den här skillnaden i skattesatser skulle ha åtgärdats då.

Den brittiska staten menar att även Kopparbergs kunde ha importerat koncentrat och hävdar att man inte har gjort fel. Men samtidigt har reglerna nu tagits bort och EU-kommissionen menade 2017 att den brittiska skattelagen gick emot EU:s regler om statligt stöd.

Flera experter är eniga om att domen kommer att få stora konsekvenser på den brittiska marknaden. Om Kopparbergs får rätt är det troligt att flera andra stora aktörer väljer att gå samma väg och stämma den brittiska staten.