Pandemin ett hot mot brittisk cask-öl

De brittiska pubarna är stängda på grund av pandemin. Nu varnas det för att bryggerier som producerar cask-öl kan slås ut då hela deras marknad har försvunnit.

 

Med stängda pubar har ölförsäljningen ökat i butiker på de brittiska öarna. Men det är inte till någon hjälp för de bryggerier som satsar på cask-öl. Den ölen kan nämligen bara serveras på pubar och har en kortare livslängd.

– Länken mellan pubar och bryggerier är som starkast när det gäller cask-öl. Ju längre pubarna är stängda, desto större är hotet mot bryggerierna som gör den typen av öl, säger Emma McClarkin på British Beer & Pub Association till The Drinks Business.

Bryggeriet Timothy Taylor satsar väldigt mycket på cask i vanliga fall, då står den typen av öl för 85 procent av den totala produktionen. Nyligen meddelade man att man avslutar sin cask-produktion i väntan på att pubarna får öppna igen.

Tim Dewey på bryggeriet menar att det innebär stora förluster för bryggeriet, det finns fortfarande pengar på banken hos bryggeriet men han är orolig för cask-ölets framtid.

– Det fins manga bryggerier som inte har den tryggheten som vi har. Vi hoppas att när vaccinet rullas ut ska pubarna kunna öppna igen i maj, säger Dewey.

Under 2019 såldes det över en halv miljard pints med cask-öl på de brittiska pubarna och det motsvarar cirka sex procent av den totala konsumtionen. Cask-öl har också blivit mer populärt i bland annat Sverige, där allt fler pubar satsar på den typen av öl.

– Det är inte så att vi ska sluta med cask-öl men när ett fatöl klarar sig i månader, är det max tio veckor som gäller för cask. Och när du öppnar ett fat måste det ta slut på tre eller fyra dagar. Om pubarna öppnar med restriktioner kommer många att tveka när de inte vet hur många kunder de kommer att ha, säger Dewey.