Alex Ek bjuder på öltips inför helgen

HELGENS ÖLTIPS

Snart helg och då bjuder vi på tips om spännande öl från Systembolaget. Den här gången kommer tipsen från Alex Ek.

 

Ek driver mjöderiet Attic Meadery men har varit mycket intresserad av öl i ganska många år nu. Han bjuder på fyra öl i ganska olika stilar.

3 Fonteinen Oude Geuze, 750 ml,  124,00 kr, 6,0 %, Lambic – Gueuze

Eller 3 Fonteinen Oude Geuze Cuvée Armand & Gaston, jag slår två flugor i en smäll här då dessa två öl är väldigt lika varandra. Sjukt bra gueuze som är sjukt kul att se tillgänglig på hyllorna. Otrolig komplex och fin men samtidigt oftast hyfsat lättdrucken med balanserad syra. Dessutom rent dunder till mat om man vill spendera helgen i köket. Vill man dessutom nörda ner sig extra mycket så kan man spana in bottle log:en på lambicdatabasen lambic.info för att se om blenden som står på hyllan har något extra spännande som utmärker den så som till exempel tillsats av honung eller lagring på ett specifikt fat. Aldrig fel att köpa många heller och lagra upp till 10-15 år.

 

Brasserie d’Orval Orval, 330 ml, 39,90 kr, 6,5 %, Ale belgisk stil

Precis som med ölen ovan så kombinerar Orval komplexitet med lättdruckenhet och resultatet är vad jag skulle kalla min desert island beer, dvs den ölen jag skulle ta med om jag skulle skickas i exil till en öde ö. Har dessutom en mycket spännande utvecklingskurva där man kan följa ölen och försöka komma fram till vid vilken ålder man själv föredrar den så det är aldrig fel att köpa på sig ett gäng med jämna mellanrum och testa sig fram.

 

O/O Porter Porter, 330 ml, 24,90 kr, 5,4 %, Torr porter och stout

Magiskt bra porter som tillfredsställer suget efter goda lätt rostade toner samtidigt som den inte på några vis är för söt eller tung. Schysst öl både till mat eller om man vill ha något att läppja på framåt kvällen. #gott kort och gott!

 

Stigbergets DH-DDH-WC IPA, 440 ml, 46,90 kr, 6,5 %, India pale ale

Fräsch och frisk humle är en smula svårt att kombinera med Systembolagets varma inneklimat och bryggeriernas varierande förmåga att märka buteljeringsdag på flaskor och burkar så väljer här den öl jag oftast tycker är stabil i segmentet. Denna punkt är väl dock egentligen snarare roterande då jag ofta försöker köpa färska IPA i det lokala och småskaliga sortimentet från bryggerier som tex Apex, Beerbliotek, Brewski, Duckpond, Fermenterarna, O/O, Oppigårds, Stigbergets och Ten Hands.

 

Vill också som avslut nämna att jag bara fick välja en O/O så det blir ingen lager på den här listan.