Alex: Festivalerna behöver nischa sig

Alex Ek tror att festivaler kommer att behöva nischa sig mer i en hårdare konkurrens, och de som lyckats behöver se till att behålla sina rötter.

Attic Meadery har gjort succé med högt rankade mjöd från Göteborg. Nu svarar grundaren Alex Ek på vår sommarenkät.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Redan första frågan och det är omöjligt att svara. Detta är hittills ett otroligt starkt år toppmässigt för svensk öl så jag är rebellisk nog att nämna mer än en här. Brekeriet Onaryc är en rent vansinnigt bra torrhumlad fatlagrad saison som ger producenter som Hill Farmstead en fight. O/O har släppt två magiskt goda fatlagrade barley wine i form av 200 – Rye on Rye och Bourbon Long Boil 2019 som båda ligger på högsta internationell nivå för den här typen av öl. Och till slut Underjord som släppt en grisette vid namn Maskros och en pet nat cider vid namn Otium som båda får mina tankar att gå till mina favorit-producenter i Belgien som gör kvalitets-vilt inom cider, mjöd, öl och vin.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Har inte satt mig in nog i frågan för att ha en vettig gissning men skulle inte förvåna mig om Sverige ännu har några år kvar innan ett sådant beslut går igenom.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Jag tror det blir viktigare för festivalerna att nischa sig då det både innan pandemin och nu är väldigt mycket samma. Sen, för dom som redan är etablerade så tror jag det blir viktigt att se tillbaka på varför dom lyckades från första början och inte förlora sina rötter. Och till slut borde någon börja lobba för att få bort hela betalning för biljett och öl separat-grejen med massa bökiga poletter. Men, det känns lite väl långt från svensk alkoholpolitik 🙂

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Underjord förtjänar det definitivt och borde vara på alla som gillar vilts läppar. Sen tycker jag bryggpubar är otroligt trevligt och något som vi definitivt inte har nog av så väljer att lyfta Malmö Brewing/Meadery som gör otroligt bra grejor som primärt serveras på plats på deras egen pub.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Som nybiten F1-fan (guldstjärna om man tar ölreferensen i att vara det) så tror jag ett par tyska bärs på Zumen med Sebastian Vettel skulle ha potential att vara intressant.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

Lambic (främst gueuze) följt av sursaisonish och pilsner. Kombinationen av att vara uppfriskande, enkelt men med bakomliggande djup samt passa bra med mat är svårslaget.