Här är de svenska gästerna på MBCC

Foto: Jeff Flindt

I helgen är det dags för Mikkeller Beer Celebration Copenhagen igen. I år representeras Sverige av fem bryggerier samt en producent av hantverkscider.

Mikkellers stora ölfest i centrala Köpenhamn brukar locka besökare från hela världen. Över hundra bryggerier är inbjudna, men i år är det färre svenska bryggerier än på många år. De som medverkar har varit med flera gånger tidigare, ett av dem är Ten Hands Brewing från Karlstad, som fick sin första inbjudan 2020, bara ett drygt år efter starten av bryggeriet.

 

– MBCC är en festival med högt anseende, så det är viktigt för varumärket att vara med. Vi gillar att åka dit eftersom det är en öppen, rolig kultur. Det känns som att åka på ett sommarkollo där vi får hänga med bryggarkompisar, servera öl och dela skratt, säger Robert Hedell på Ten Hands.

 

En av de mest rutinerade deltagarna är Henok Fentie på Omnipollo, som nu återvänder till festivalen för nionde gången. Biljettköparnas nyfikenhet på vad svenskarna ska hitta på verkar aldrig sina och vid varje nytt pass brukar kön ringla lång till Omnipollos plats i Øksnehallen. Den här gången tar de med sig flera exklusiva öl i begränsad upplaga, varav många är bryggda i Omnipollos kyrka i Sundbyberg.

 

– I år har vi med oss de mest genomarbetade ölen vi någonsin gjort, tror jag – mörkt, surt och lager. Det är unika fat och samarbeten med Side Project, Fidens, Mortalis, Yakima, The Answer, J Wakefield, The Veil, Smooj, Burley Oak och Zichovec med flera, säger Henok Fentie.

 

Marcus Hjalmarsson på Brewski har en långvarig vänskapsrelation med Mikkellers grundare Mikkel Borg Bjergsø och tycker att MBCC är en av höjdpunkterna på året. Precis som Omnipollo har bryggeriet blivit ett givet svenskt inslag på festivalen.

 

– Jag tror det är åttonde året för oss, första året var 2016. I år kommer vi bland annat servera en fatlagrad stout med kokos samt ett syltigt suröl i drottningformat. Annars kommer jag mest cruisa rundor i Köpenhamn under början på veckan och hänga med inresta vänner, säger Marcus Hjalmarsson.

 

Men allt handlar inte bara om öl på Mikkeller Beer Celebration. Utöver några av världens mest omtalade hantverksbryggerier kommer även en handfull noga utvalda mjöderier och ciderier att finnas på plats. Ett av dem är flerfaldigt prisbelönta Pomologik med säte i Åkers styckebruk. De gör hantverkscider på svenska äpplen under tre olika varumärken.

 

Patrik Svensk som är Pomologiks vd laddar för festen genom att besöka MBCC:s ölvecka innan festivalen öppnar. Bland annat blir det en ölprovning med 3 Fonteinen och en ost- och ölprovning med Bofkont – men framförallt ser han fram att få servera massor av svensk hantverkscider till festivalbesökarna.

 

– MBCC är i mitt tycke den bästa ölfestivalen i världen. Att vi får vara en del av kalaset är både hedrande och jävligt kul. Vi har flera collaborations i år. Bland annat en cider som vi gjort med Wine Mechanics i Göteborg och en hybrid som vi gjort med Agitator från Kungsör. Sedan kommer vi även att servera ett gäng av våra wild ales från Munklägret. Vi kommer nog även ta med oss ett par storflaskor, det brukar vara uppskattat och kul.

 

Ytterligare två svenska bryggerier är inbjudna. Crooked Moon Brewing och Nerd Brewing gästar både festivalen och MBCC Beer Week. Den 9-10 maj är Crooked Moon gäster på Warpigs i Kødbyen där de erbjuder öl och tatueringar och Nerd Brewing har en tap take over på Fermentor den 9 maj och söndag 12 maj kommer de med ölnyheter till Mikkeller & Friends Bottle Shop på Frederiksborggade. Även Omnipollo har ett event torsdag den 9 maj med tap takeover på Kihoskh Bar.

 

Rättelse: Även The Attic Meadery från Göteborg deltar på årets MBCC. Det är tredje året som Alex Ek medverkar på festivalen med sina högt rankade mjöder.