Svensk hantverkscider bäst i världen

I Sverige får hantverkscider inte mycket uppmärksamhet, men internationellt haglar utmärkelserna. Nu senast på Cider World där sörmländska Pomologik kammade hem hela 13 medaljer och två hedersomnämnanden.

Många associerar svensk cider till den söta alkoläsk-liknande dryck som bara innehåller några procent frukt, som blivit en exportsuccé under namnet ”Swedish cider”. Betydligt färre har provat svensk cider gjort på 100 procent frukt – trots vår rika tillgång på både äpplen och päron. Cider, eller hantverkscider* som man ofta säger för att inte blanda ihop det med den andra ciderstilen, är på stark frammarsch. De svenska producenterna blir fler och cidern allt bättre. Något som helgens världsmästerskap i cider bekräftar.

 

Tävlingen Cider World 2024 gick av stapeln i Frankfurt och samlade omkring 300 olika cider från 20 länder. Och det blev storslam för svenska Pomologik med totalt nio guld, fyra silver – samt hedersomnämnandet ”Best in Show” för den relativt nya cidern Virvelvind som produceras av Munklägret, som är ett av Pomologiks varumärken.

 

– Historiskt så har Sverige varit kända för att vara bäst på att vara sämst när det kommer till cider. Att vi på Pomologik får ge förnyad stjärnglans åt den svenska cidern och bana väg för en ny våg av hantverkscider är helt fantastiskt. Svensk cider har ett starkt fokus på miljö och hållbarhet och att vi nu får internationella priser visar att svensk cider verkligen är något som kommer starkt, berättar Patrik Svensk, vd på Pomologik.

 

Pomologik hör idag till Sveriges mest erfarna ciderier och är en av få producenter som kan få fram större volymer av sina produkter. De säljer sina cider under tre olika varumärken; Pomologik, Gastronomigruppen och Munklägret, dessutom destillerar de äppelsprit.

 

* Definitionen hantverkscider togs fram av Ciderfrämjandet 2022 med definitionen att hantverkscider ska bestå av minst 95 procent äpplen eller päron, resterande procent kan lämnas åt eventuella smaksättare.

 

Pomologik fick utmärkelser i följande av Cider Worlds kategorier:

 

Sparkling Cider

Aroma 4,5% (Guld)
Ice Ice Baby 5,5% (Guld)
Ingrid Marie 3,5% (Silver)
Cider State of Mind 6,9% (Silver)

Mixed & Flavoured Cider

Sommar Cider 4,5% (Guld)
Replicant Pinot Noir 4,5% (Guld)

Still Cider

Signe Tillisch 4,5% (Silver)

Dessert & Fortified

Rubinola 11% (Guld)
Comice 11% (Guld)

Spirit

Ingrid Marie XO (Guld & Bäst i kategori)
Gingrid (Guld)
Ingrid Marie Blanc (Silver)
Äpplevit (Silver)

Bäst i kategori:

Virvelvind 4,5%
Ingrid Marie XO

Samtliga vinnare finns HÄR.