Svensk dominans på portugisisk ölfest

Artbeerfest i portugisiska Caminha har utvecklats till en riktig folkfest där stadens historiska centrum under fyra dagar blommar upp med allt från barbecuefester, och gatuunderhållning till konserter. Hantverksöl står i fokus och inte mindre än fyra svenska bryggerier finns på plats – bland annat med årets festivalöl.

Idag, den 11 juli, är det dags för den elfte upplagan av Artbeerfest, den portugisiska ölfestivalen som grundades av Octavio Costa i staden Caminha strax norr om Porto. Festivalen bjuder in närmare 50 bryggerier, där cirka hälften är internationella, och lockar runt 35 000 besökare under fyra dagar – vilket också gör det till en av Europas största ölfestivaler. I år är det ovanligt många svenska bryggerier på plats. Octavio Costa har haft hjälp av Patrik Svensk från Pomologik och Munklägrets Microbrasserie i urvalet av bryggerier.

– Jag har varit på flera Octavios andra lite mindre festivaler tidigare, och han är ett fullblodsproffs. Jag har varit i Portugal många gånger, men det är första gången för mig på den här festivalen, säger Patrik Svensk som är på plats med båda sina varumärken.

Andra svenska bryggerier på plats i Caminha är Elmeleven/Nerdbrewing, Shapes & Objects samt Hyllie Bryggeri, som också bryggt det officiella festivalölet.

– När Patrik bjöd in oss var det självklart för oss att tacka ja. Dels hade vi följt festivalen på sociala medier i ett par år och dels har vi precis inlett ett samarbete med en portugisisk öldistributör, så vi kommer att jobba hårt på att sätta varumärket Hyllie Bryggeri på den portugisiska ölkartan. Lite unikt är att vi bara tar med lageröl för att sticka ut lite i den annars mer trendiga öldjungeln. Som festivalöl har vi bryggt en schwarzbier som vi hallar YODL ”Year of dark lager”, säger Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri.

Evenemanget är numera en angelägenhet för hela staden med traditionella barbecuefester, konserter, gatuunderhållning, provningar och workshops – och öl serveras långt in på natten.

För de svenska bryggerierna blir det en fullspäckad vecka med inplanerade taptakovers och samarbetsbryggningar redan innan festivalen drar i gång.

– Det blir en hel vecka fylld av roliga upptåg, och det planeras både bryggeribesök, collabs och möten med distributörer och vi hoppas att vi kan sprida kunskapen om svensk öl. Intresset för hantverksöl i Portugal är verkligen på stark uppgång, säger Patrik Svensk.

Bland de återkommande bryggerierna finns Mikkeller som närvarat vid samtliga festivaler tidigare.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.