Flamländsk röd gav Magnus mästerskapet

Foto: Tobias Janius

En svårbryggd oud bruin med körsbär utsågs till SM i hembryggnings allra bästa öl i konkurrens med 570 andra brygder. Det lyckade evenemanget i Linköping bjöd på stor variation och hög kvalitet när landets hembryggare bjöd på sina bästa brygder.

Så var den kommen, årets höjdpunkt för landets hembryggare – SM-dagen 2024. I Campushallen i Linköping arrangerades lördagen 27 april det 35:e svenska mästerskapet i hembryggd öl och hela 1 400 besökare fick möjligheten att smaka av inte mindre än 197 öl som tillresta hembryggare från hela landet stolt serverade i jakt på publikens röster i Folkets val-tävlingen. Dessutom bjöds det på prisutdelning i Domartävlingen och den prestigefulla titeln Svensk Mästare i Hembryggd Öl tilldelades Magnus Vasilis.

 

Hembryggning har länge varit en av de starkast bidragande orsakerna till den framväxande moderna svenska hantverksölscenen. Majoriteten av de hundratals bryggerier som startat i Sverige sedan början av 1990-talet har grundats av just hembryggare som valt att starta kommersiell verksamhet och kopplingen mellan hembryggning och hantverksbryggerier står sig lika stark idag som för 30 år sedan. Sedan Lars Holm stod som totalsegrare 1989 vid det första svenska mästerskapet i hembryggd öl så har tävlingen arrangerats årligen förutom under covid-pandemin och på listan med tidigare vinnare kan man hitta några av dagens mest prominenta hantverksbryggarnamn. Eller vad sägs om namn som Håkan Lundgren, Patrick Holmqvist och Jessica Heidrich för att bara nämna några.

 

Det var med ölet Tant Brun med Körsbär som Magnus Vasilis lyckades imponera mest av alla på domarna i år. En Oud Bruin Kriek som lyckades ta hem guldet i klassen syrlig öl och till slut även stod som totalsegrare bland de drygt 570 ölen som deltog i domartävlingen.

 

Det var en mycket stolt, och nästan lite lättad, Magnus som tog emot Svenska Hembryggareföreningens vandringspokal till publikens jubel och Beernews lyckades fånga vinnaren för en kort pratstund i folkvimlet.

 

Är det här det bästa öl du någonsin bryggt?

 

– Nej, svarar Magnus nästan reflexmässigt följt av ett gott skratt och fortsätter sedan:

– Men rent bryggtekniskt är det väldigt svårt att lyckas med detta öl då det är väldigt många steg för att få det rätt. Och i slutändan är det inte bara process utan också mycket dofta och smaka för att få till rätt blandning. Så det är inget nybörjaröl om man ser det så och jag är väldigt stolt över det här ölet.

 

Den klassiska sportfrågan – hur känns det nu?

 

– Skönt, nästan konstigt skönt. Äntligen liksom. Jag har ändå försökt i några år nu. Jag kommer inte ihåg riktigt när jag började tävla med öl men det börjar nog närma sig tio år nu som jag skickat in öl till SM i hembryggd öl. Så nu kan jag väl äntligen börja med någon annan hobby, avslutar Magnus med ett leende.

 

 

Svenska Hembryggareföreningen arbetar aktivt för att genomförandet av SM-dagen ska kunna ske i olika städer runt om i landet och det här var andra gången som Linköpings Hembryggareförening stod som arrangör. Första gången var 2014 och en del saker har förändrats sedan dess, bland annat har man under årets mästerskap infört ett helt nytt röstningssystem för Folkets val-tävlingen. Något som underlättade mycket för att besökarna på ett smidigt sätt skulle kunna ge sina poäng till de tävlande hembrygderna.

 

– Jämfört med förra året då jag skulle försöka komma ihåg vilken öl som var bäst så kunde jag nu istället ange mitt betyg på varje öl jag provsmakade under hela dagen och också ändra om jag kände att jag höll på att bli för peppad. Jag skulle säga att det här var ett helt magiskt röstningssystem, säger Andreas Sellin som rest hela vägen från Umeå för att besöka årets mästerskap.

 

Som alltid när det gäller Folkets val-tävlingen så är bredden på, och kanske framförallt innovativa tolkningar av, ölstilar enorm i sin variation. Om man tjuvlyssnade lite i publikhavet så kunde man snappa upp att några av dagens största snackisar var ölet Steinbier, ett lageröl bryggt med glödheta stenar(!) av Daniel Borg, Max Westman och Nadine Muntau. Andra omtalade öl var Ölagille Troll-stout Imp BBA, en fatlagrad imperial stout bryggd av Mattias Hallberg och Klas Lindblad. Och det var nog inte många som missade Erik och Jenny Nords tre utsökta lageröl.

 

Stämningen bland besökarna i Campushallen var på topp och SM-dagen kan närmast beskrivas som en glädjesprudlande och ölskummande tillställning. På plats i folkvimlet fanns många bekanta ansikten, bland annat Linköpingsbon tillika Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok (Beernews fick en exklusiv intervju som inom kort publiceras här på sajten).

 

Som alltid vid den här typen av evenemang så kan man inte annat än fyllas av beundran för entusiasmen, det ideella arbetet och de många långa timmar som arrangörer, öldomare och volontärer spenderat för att ro iland en sådan här folkfest.

 

Det må vara tuffa tider i den kommersiella hantverksölbranschen, men ser man till kvaliteten på ölen och engagemanget bland utställare och besökare vid SM i Linköping, kan man ändå hoppas att framtiden för svenskt öl är ljus – även om själva ölet inte alltid är det.

 

2404-30-bildspel-sm-hembryggd-ol-2024-6-X1

Foto: Tobias Janius

 

ÅRETS VINNARE

Svensk mästare i hembryggd öl 2024

Magnus Vasilis – Tant Brun med Körsbär, Oud Bruin/Flamländsk Röd med körsbär

 

Alla guldmedaljörer i Domartävlingen

Klass 1 Mild/Karaktärsfull Lager
Kristoffer Andersson – SpringMärz, Märzen

Klass 2 Kraftig Lager
Maja Koivunen – En Humlig Lager, Modern Ljus Lager

Klass 3 Mild Ale
Staffan Högfeldt och Thomas Thelin – Karl-Einar, Kölsch

Klass 4 Karaktärsfull Ale
Fredrik Ek – Just another ESB, English strong bitter

Klass 5 Kraftig Ale
Ronny Hagala och Ulrika Kannebäck Hagala – Jag dricker IPA med balkongdörren öppen, New England IPA

Klass 6 Veteöl
Sebastian Rutelin – Devil in the Weiss, Weizenbock

Klass 7 Mild Stout/Porter
Ronny Hagala – Oxtungans Stout, Dry stout

Klass 8 Kraftig Stout/Porter
Tobias Janius – Automagisk Barlast, Imperial porter

Klass 9 Belgisk och Fransk Ale
Karl Johansson – På randen till Flandern, Humlig ljus belgisk ale

Klass 10 Syrlig öl

Magnus Vasilis – Tant Brun med Körsbär, Oud Bruin/Flamländsk Röd med körsbär

Klass 11 Specialöl
Simon Svensson – Saffranslambik, Kryddöl Lambik smaksatt med saffran.

 

Alla guldmedaljörer i Folkets Val:

Lager och Underjäst öl
Erik Nord, Jenny Nord – Pivo Nord​

Maltdominerad öl
Anders Jansson, Jens Modin, Marcus Hotakainen – Stoned Hamster Bourbon BA

Humledominerad öl
Mathias Örnqvist – DEIFIED West Coast IPA

Jästdominerad öl
Kjell Aleklett, Håkan Persson – “Klick” Champagneöl

Syrligt och Spontanjäst öl
Anders Jansson, Jens Modin, Marcus Hotakainen – African Wonjo Flower Sour

Övriga öl
Anders Jansson, Jens Modin, Marcus Hotakainen – Japanese Spacedog BA

Cider och Mjöd
Henrik Lindqvist – Lokes Famn

Folköl (< 3,5 %)
Peter Högström, Anette Bengtsson – The first cut is the deepest

 

Etikettävlingen

Anders Jansson, Jens Modin, Marcus Hotakainen – Stoned Hamster Bourbon BA

 

För fullständiga resultatlistor läs vidare på Svenska Hembryggareföreningens hemsida www.shbf.se

 

Läs också:

• Hej, hallå Ernesto Cortez – öldomare

• SM i hembryggning – så funkar det