Hej, hallå Ernesto Cortez…

…en av många öldomare som under helgen varit med och doftat, smakat och bedömt alla de drygt 570 tävlingsbidragen som lämnats in till Svenska Mästerskapen i hembryggd öl 2024.

Hur hög nivå håller de svenska hembryggarna tycker du?

 

– Nivån är generellt otroligt hög. Det är ytterst sällan man behöver ge särskilt mycket poängavdrag på grund av kvalitet. Hur höga poäng man får i protokollet handlar oftast mer om hur väl man håller sig till definitionen och därmed stiltypen.

 

Får vem som helst vara med och döma svenska mästerskapen i hembryggd öl?

 

– Nej. Du behöver vara registrerad som aktiv öldomare för Svenska Hembryggareföreningen vilket innebär att du ska ha genomfört vår domarutbildning med ett godkänt betyg. Har du gjort det är det fritt fram att delta. Vanligen skickar en av mina kollegor ut en inbjudan till alla aktiva domare och sedan är det först till kvarn som gäller.

 

Du blev nyligen invald i Svenska Hembryggareföreningens domarkommitté, vad innebär det för dig?

 

– Ett till hack i bältet, haha! För mig innebär det några onlinemöten lite då och då samt att jag får vara med och rodda med allt vad domarkommittén gör, till exempel utbilda nya öldomare. Även att diskutera och planera utveckling och genomförande av kommande domarutbildningar och att planera och sköta en del av logistiken kring SM-dömningen. Sedan får man också hjälpa till att svara på frågor om dömningar och domarutbildning, samt ge hembryggare råd kring sina hembrygder. Vi tar om möjligt emot och bedömer brygder och lämnar feedback på förfrågan.

 

Kan du berätta lite om domarkommitténs arbete, vad gör ni under året?

 

– Intensiteten i insatserna går ganska mycket i vågor. Vi har några längre toppar inför och kring SM samt vid den årliga domarutbildningen, och ännu längre vågdalar däremellan. Under de mer stillsamma perioderna handlar det mest om att svara på inkommande förfrågningar. I och med att vi arbetar ideellt så får man lägga ribban för insatserna efter sitt övriga schema. Något jag själv planerar att göra efter SM är att börja kika på öltypsdefinitionerna. De är i behov av lite kärlek.

 

I några av tävlingens ölklasser är det nära 100 öl som en domargrupp ska bedöma, hur klarar man av att döma så många öl?

 

– Det undrar jag ibland själv också, men det finns några knep. Det första är att se till att vara så utvilad och fräsch i gom och näsa som möjligt inför dömningen. Det andra är att alltid spottprova, se till att dricka vatten och rensa paletten mellan varven med en bit vitt bröd.

 

– Något som kan låta kontraproduktivt är att försöka ta sig igenom ölen så snabbt som möjligt. Genom att lägga mindre tid på att sniffa och smaka onödigt mycket på varje öl håller sinnena bättre. Det gäller alltså att öva upp sina sinnen och att lära sig lita på dem. Ofta hittar man de flesta grunderna redan i första intrycket. Dessutom är vi flera domare som dömer samma öl, ofta består en domargrupp av fyra-fem domare. Om någon av domarna missar något fångas det i regel upp av de andra.

 

Så här i melodifestivaltider så brukar tidningsrubriker basunera ut att ”fel låt vann” och nu återstår endast den slutliga finaldömningen på SM-dagen för att kora totalvinnaren och kröna Årets Hembryggare. Så hur säker är du på att rätt öl nu kommer att vinna?

 

– Det är alltid rätt öl som vinner. Vi får betänka att detta är just en bedömningssport och att alla har sitt eget bias, oavsett om man kan erkänna det för sig själv eller inte. Vi är väldigt många inblandade i dömandet så chansen är väldigt god att vi lyckas komma fram till rätt vinnare för den stora massan. Sedan måste ju alltid någon vinna och någon förlora och alla kommer aldrig vara överens om att det var rätt.

 

Avslutningsvis, vi ses väl 27 april på SM-dagen i Linköping?

 

– Jag hoppas verkligen att jag hinner gå runt på golvet. Jag har anmält mig till finaldömningen på plats och om jag får äran att köra den kan dömandet dra ut på tiden. Även om jag såklart vill göra mitt bästa för att få fram rätt totalvinnare är det största dragplåstret med sådana här tillställningar att träffa likasinnade och få gaffla om öl och smaka förträffliga hembrygder. Jag hoppas vi ses där!

 

Svenska Mästerskapen i hembryggd öl 2024 går av stapeln lördagen den 27 april i Campushallen i Linköping. Under mästerskapet utses både domarnas val och folkets val. Evenemanget är öppet för alla över 20 år. Förköp via Ticketmaster krävs, det säljs inga biljetter på plats.

 

Läs mer:
• SM i hembryggning – så funkar det