Kan jag få en stor stark utan stryk, tack!

Bildspel

Bild 1 av 6

Kvällens vinnare bland stora stark. Bernard ofilterad på Tre Små Rum. Foto: Peter Karlsson

Vad får man om man beställer en stor stark på en nördbar? Finlager? Stryk? Vem vet? Men för att ta reda på det har Beernews utsände gått runt i Göteborg på allt rundare fötter.

Jag får inte stryk. När jag frågar Reza Ganon på Tre Små Rum efter kvällen första stora stark är han lika vänlig som vanligt och frågar bara vad jag vill att det ska smaka.
– Jag har inte aning, jag vill bara ha öl, svarar jag glatt.
– Du vet inte det… ja, då ger jag väl dig nån lager då.
Och så ger han mig en ofiltrerad Bernard. Kvällens bästa stora stark visar det sig.
När jag druckit upp den och fullständigt misslyckats med att få fotografera honom vänder jag kosan mot Bishop Plaza i stället. Tänker att jag får reparera min relation till Reza en annan dag. Borde verkligen ha gjort den här artikeln i Stockholm i stället för i hemstaden…

På Bishop jobbar Monster Anderdahl, en stor stark bartender av typen som pratar oavbrutet och märkligt nog lyckas säga intressanta saker mest hela tiden.
– Jag vill ha en stor stark!
Men det är naturligtvis inte så enkelt. Han vill också veta vad jag tycker, om jag ska ha en pils eller husets lager eller vad. Men eftersom jag inte lärt mig något på den korta promenaden från Tre Små Rum så så vet jag fortfarande ingenting och meddelar detta glatt leende.
Han ger upp och ger mig en Bitburger. En tysk alltså. Och sen pratar vi en stund. Han tycker att folk som beställer ”En IPA” egentligen gör samma sak som de som beställer en stor stark.
– De vet inte vilken typ av IPA de vill ha, bara att de vill ha IPA, säger han innan han återvänder till ämnet och bara knappt noterar min intygan om att jag minsann vet vilken IPA jag vill ha.
– Stor stark är egentligen den öl vi säljer mest av och den vi tjänar mest på. Och som ger mest procent per krona för kunden, säger han i alla fall efter den lilla utvikningen.

Så stora stark säljer han dagligen, men mer koncentrerat på helgerna. Inte så många ölnördar då.

– Själv då, när beställde du en stor stark senast? frågar jag.
Till svar mumlar Monster något om Vilda Värmland och ett annat århundrade. Och glömska.
– Beställer jag lager idag så gör jag det med ölets namn i stället för att säga ”stor stark”. Eller så ber jag om husets lager, då får bartendern välja det som denne rekommenderar.
Med mina frågor besvarade dricker jag upp min Bitburger, tar avsked och går min väg.

Med Bishop i backspegeln sätter jag mig på närmaste spårvagn och åker mot Göteborgs öl-epicentrum: Järntorget och långgatorna. Monster protesterar alltid mot det påståendet, men nu är han ju som sagt tryggt förvarad i backspegeln.
Där möter jag upp med sambon, som tappert lovar att hjälpa till att konsumera resterande stora starkar. Vi går med gemensamma krafter in på Brewers Beer Bar där hittar vi Victor Dahlberg. Han är lika stressad som vanligt. Jag uttrycker mitt önskemål om en stor stark.
– Absolut, då ska du få en Björreder Pils, säger han utan tvekan på rösten och ger mig ett glas.
Victor är kvällens varmaste anhängare av stor stark och inte bara för att den står för 30-40 procent av barens försäljning.
– Jag beställde en stor stark senast igår. Jag älskar lager och går jag på Pustervik beställer jag en Pripps…
– Eller Beerbliotek, lägger han till.

Från Brewers Beer Bar på tredje lång är det inte många steg till Rover på andra. Där träffar jag Johan Vixbom. Inte heller han ifrågasätter mitt val av öl. Jag får en Litovel.
– Den har vi alltid på tapp, den ljusaste lagern vi har. Vi brukade ifrågasätta när folk beställde en stor stark men vi har lagt av med det, säger han.
Andelen stor stark varierar över veckan. Vardagar är den ganska osynlig, men framåt helgen kan det vara bortåt 20 procent.
– Hur är det med din egen konsumtion då? frågar jag.
– Jag kan inte komma ihåg när jag beställde en stor stark senast , men det är nog tio år sen.

Med även Litovelen uppdrucken och lagom runda fötter tar vi nu en promenad ned till första lång och Haket. Där står Thomas Ljusberg som vanligt i baren. Jag ber honom om en stor stark. Han levererar den utan darr på rösten.
– Här får du en Bernard lager, säger han.
– Varför det? frågar jag.
– Vi vill ge gästerna en högklassig stor stark. Vi säljer mycket av det. På helger står stor stark för 40-50 procent av försäljningen, på vardagar runt 20 procent.
Men själv kommer han inte ihåg när han beställde en stor stark senast.
– Det måste ha varit många år sen. Men jag drack inte ens öl när jag började på Haket, bara cider, säger han.

Själv smuttar jag lite på Bernarden och ger sedan bort den till sambon. Nu räcker det för i kväll. Jag vill ha en stor IPA…