Irina lärde sig brygga öl av Mikkel

Hembryggarna

Bildspel

Bild 1 av 4

Irina Carlén och Emily Olofsson brygger ofta tillsammans och då under namnet Crime City Brewers.

Det är inte varje hembryggare som lärt sig brygga på Mikkeller. Irina Carlén började där men lämnade till slut jobb i ölbranschen för att bli lärare i stället. Nu kokar hon öl på en spik i stället och inleder vår nya serie Hembryggarna.

– På den tiden var Mikkeller mindre, vi var bara fem på kontoret och Mikkel Borg Bjergsø visade mig hur man brygger öl där. Sen var vi en hel del ute på Amager Bryghus där det var mycket hands on.

Därefter jobbade hon ett tag på Bishop Arms i Malmö innan hon slutligen bestämde sig för att lämna branschen helt och hållet till förmån för lärarstudier och regelbundna tider. Men hon lämnade inte ölintresset bakom sig bara för att hon lämnade jobbet. Räddningen blev hembryggning.

– Jag ville hålla kvar ölvärlden som jag jobbat med och pratat så mycket om så länge, berättar Irina Carlén när hon ska förklara varför hon brygger öl.

Men det är också ett sätt att balansera tillvaron för henne.

– Alla sinnen ska ha sitt. Man ska omge sig av känsel, doft, smak, syn och hörsel –  det är staplar som behöver fyllas på underifrån. Film och musik fyller på syn och hörsel – öl fyller på doft och smak.

Hon nämner holistisk i sammanhanget; att helheten är större än delarna. Men hon har lite mer konkreta motiv till sin bryggning också:

– Det ju kul att göra en öl och sätta sin egen etikett på den öl också.

Just att ta fram en öl och sen låta andra ta del av den är för Irina det som är jobbigast med hembryggning.

– Det är inte lätt att dela med sig och våga stå för det man gjort. Jag är extremt självkritisk. Det spelar ingen roll om jag tycker att ölen är bra. Jag blir säljig och börjar fråga mig ”är det här verkligen en bra produkt” och ”har den ett kommersiellt värde. Det är svårt att känna att något är gott nog.

Kanske är det därför hon inte har tävlat än och det är med emfas hon svarar frågan:

– Tävlat? nej, så jävla nej!

Fast sen kryper det fram att hon faktiskt ska skicka in en öl till årets Hembryggar-SM.

– Ja, jag ska göra det nu. Jag har tagit fram en öl tillsammans med Jens ”Bryggare” Bergström, den blev rätt kul så vi skickar in den.

Inspirationen till hennes öl hämtas ofta från asatron och hon har gjort en lång rad öl med namn från asagudar: Höder, en apa; Röskva, en brown ale; Loke, sour stout; Embla, en neipa; Freja, farmhouse ale;. Bland annat.

– Men även mat inspirerar mig, att skapa en öl som är perfekt till en rätt. Eller sociala situationer, öl som passar för in för olika behov.

– Funktion är viktigt! Den måste kunna användas till nåt, en pragmatisk öl.

Bäst gillar hon att brygga saison även om hon inte har någon favorittyp. IPA faller bort.

– Inte sugen på humlebomber, jag vill göra öl som man inte hittar annars. Jag och Emily Olofsson har bara gjort mörk öl, dry stout och porter. Så vi brygger det och så brygger jag och min kille mer jästbaserade öl.

Hon har hållit på några år med hembryggning men säger att hon aldrig blir nöjd. Nivån ska hela tiden höjas.

– Vill vara bäst men där är jag inte. Men nu vet jag vad jag gillar och kan processen. Jag träffa andra och brygga tillsammans, jag vill jobba mer med raster vid mäskningen och ska testa nya bryggverket. Även om spisen egentligen är bäst …

Utrustningen är enklast tänkbara än så länge. En kylväska från Biltema och 25 liters kastrull med falsk botten för lakning.

– När jag lämnade branschen köpte jag och min kille ett startkit för 500 spänn och en öl av en kompis. Vi ville hålla så det billigt som möjligt för att utmana oss själva och koka soppa på en spik. Jag drivs av charmen med minimalism så jag kanske blir dumsnål. Men ytterst motvilligt, på ett plan, är jag på väg mot bryggverk.

– Vi köpt ett begagnat Bulldogverk av en annan kompis. Det kostade 800 och tre öl, men vi har inte börjat brygga på det än …

Hon har två barn och bor i en central lägenhet i Malmö vilket kan göra det lite det lite besvärligare att brygga öl, men lyckas ändå maximera situationen med lite kreativitet. I stället för en jäskyl har hon hittat olika platser i huset för olika behov.

– I källarförrådet har vi sex grader, utanför tvättstugan finns ett utrymme med 16 grader, vid balkongdörren 19 och så har vi en garderob där det är 22 grader. Sen har vi en vinkyl med två temperaturområden som vi kan använda också.

– Tidigare bryggde jag nån gång i kvartalet men nu brygger jag ett par gånger i månaden.

Irina brygger även med Emily Olofsson, som nämns ovan, i Crime City Brewers. Tillsammans står de bakom detta recept:

Recept på vår bas-pale ale
Ganska mycket Pale Ale-malt (100%)

Vattenbehandla med bryggsalter enligt önskad profil. Glöm inte hålla koll på pH-värdet!
Försockringsrast 66° 60 min, förslagsvis i kylbox för autenticitet

60 mins kok
(Drick ett par goda öl)
Humlegivor:
60 min 1g/l
15 min 2.5g/l
0 min/hopstand 2.5g/l
Ta den humle du har hemma som är fräsch, god och ganska hög i alfasyra (tänk nya världen) (drick en till öl)
Glöm inte klarningsmedel (typ alger eller mossa) och sån jästmat (som typ ingen egentligen riktigt vet vad man har den till)
Jäs med jäst från ditt favoritbryggeri 😉 annars kör vi oftast på White Labs 001.

Flaska. Svär. Vänta. Njut.

Högt skum!

Irinas …

… bästa tips:  Bli inte rädd om det blir fel, det är inte så jäkla dyrt. Var medveten om att du börjar längst ner och var inte rädd att läsa., prova många typer och skaffa dig en stor informationsbank. Ha konkreta mål.

… bästa recept: Frej, min rågsaison med pomerans.

… värsta misslyckande: Röskvan med plommonen, helt åt helvete! Fick slänga den. Det där med frukt alltså … hur man jobbar med det. Jag har lärt mig det nu, det ska man inte göra.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Surt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot

Läs om fler hembryggare: Hembryggarnas egen Robin Hood