4 somriga ölmåsten i Stockholm

Nu öppnar Stockholmsbryggeriernas sommarfilialer som med närhet till grönområden, himmel och hav sätter ölet i sitt kanske bästa sammanhang. Nya matkoncept, DJ:s, grillkvällar, events och gästspel är några av årets många nyheter. Här är fyra ölmåsten om du befinner dig i huvudstaden i sommar.

OMNIPOLLO FLORA, Humlegården

Inga planer för valborgsmässoafton? I sådant fall ska du bege dig till Humlegården där Omnipollo Flora öppnar sommarsäsongen storstilat med gratis mjukglass, DJ, BBQ och ett nypåkopplat samarbetsöl som man bryggt med, och hos, legendariska Hill Farmstead i Vermont. Ett enda fat kom till Stockholm och har väntat på rätt tillfälle.

 

Från Valborg har Floran öppet dagligen från klockan 11.30. När vädergudarna är på gott humör kommer kolgrillen att åka fram och precis som tidigare år bjuder menyn på burgare, sallader och en del mindre rätter. Ur ölkranarna kommer florans egna italienska huspilsner, färska humlemaxade ipor och en hel del fruktigt – där alltid något serveras med en ”soft serve”, alltså fryst öl på toppen. Nytt för i år är att sommaren kommer att bjuda på flera olika events och gästspel med allt från cider till sardiner och skateboards.

@omnipollosflora

 

PARKLÅDAN, Vasaparken

Även Parklådan, alltså restaurang Lådans sommarkiosk i Vasaparken, öppnar på valborgsmässoafton. Men här är öppnandet av en mer smygande karaktär med ett något bantat utbud den första veckan. Därefter är det full fart mellan klockan 10–22 så länge vädret tillåter. Till årets säsong har man utökat matutbudet med ännu mer ”transparent streetfood”, vilket innebär burgare, hantverkskorv och Tegellådans Mobster Roll (som istället för hummer görs med svensk havskräfta). Ur ölkranarna flödar såklart svensk hantverksöl och naturligtvis håller minigolfbanan öppet. Nytt för i år är att man i juni och augusti kör söndagsgrill tillsammans med prisbelönta thairestaurangen Ping som även huserar i Lill-Lådans lokaler.

@parkladansthlm

 

FJÄDERHOLMARNA BREW PUB, Fjäderholmarna

Den 4 maj välkomnar Fjäderholmarnas bryggeri sommaren för tionde gången på ön. Nu brygger man inte längre på platsen, däremot finns det gott om yta att dricka öl på, utomhus och inomhus – från kran, ur burk och precis som tidigare år, direkt från tank. Nytt i år är att bryggeriet krokat arm med Smokin’ Burgers & Sausages som sköter köket och serverar smashburgers och egna korvar. Hela sommaren serveras också bryggeriets jubileumslager i modern stil. I maj håller man öppet 12-22:30 torsdag till söndag, och sedan dagligen från den 3 juni.

@fjaderholmarnasbryggeri

 

SOLNA BRYGGERI – TAKBAREN, Mall of Scandinavia

Vet ni att det gömmer sig en liten gömd öloas uppe på taket av Mall of Scandinavia? Upp kommer man med hjälp av den hiss som finns vid fontänen vid Max-restaurangen. Väl uppe finns flera barer och restauranger där Solna Bryggeris bar är en av dem och naturligtvis den som den öltörstige väljer. Här håller man från och med den 8 maj öppet alla onsdagar mellan klockan 17 och 20 samt vid samtliga eventkvällar på Friends Arena. Här finns dart-tavlor och gott om sittplatser i solen. Bland årets nyheter märks bland annat en provsmakningsbricka och flera gästkranar.

@solnabryggeri

 

Förra veckan lista: 

• 4 alkoholpolitiska årtal att minnas