“Hanterar öl med föredömlig seriositet”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Mellbygatans i Lidköping.

Lidköping är en älskvärd stad på många sätt, inte minst när det kommer till öl. I, eller alldeles i närheten av staden, finns ett flertal bryggerier som alla är duktiga på att hålla ölengagemanget brusande med såväl sina taprooms som ölprovningar, gästspel och festivaler. På stadens enda Systembolag är ölutbudet övervägande lokalt och det märks på befolkningen – här kan man sitt öl och är stolta över sina bryggerier. Restaurang Mellbygatans, bara ett stenkast från Rådhuset och Nya Stadens Torg, har med säkerhet bidragit till detta.

 

På den här krogen älskar man dryck i allmänhet och öl i synnerhet. Över hundra öl finns i restaurangens många, synliga kylar och på de fem kranarna snurrar pilsner, IPA och syrligt – ofta något lokalt, alltid något svenskt och nästan alltid något uppskrivet internationellt.

 

Känner man sig vilsen finns hjälp att få, dryckesansvarige Samuel Didier har järnkoll på utbudet och säkerställer kvaliteten på såväl serveringen som presentationen. Här hanteras drycken öl med en seriositet som vi drömmer om att fler restauranger tar efter.

 

Restaurangen renoverades och växte under pandemin och i den ljusa, ombonade miljön finns gott om plats både för dryck och mat – en kombination man gör bäst i att uppleva här. Så långt det är möjligt samarbetar man med – och lyfter fram – sina lokala råvaruproducenter. Hållbara och ekologiska val löper som en röd tråd genom menyn, som bjuder både på klassiska rätter som caesarsallad och burgare – men också mer ambitiösa rätter. Naturligtvis finns även många ölvänliga snacks och ostar anpassade till att gå hand i hand med ölet i glaset framför dig.

 

En helg varje sommar förvandlas den mysiga innergården till en ölfestival i miniformat med flera gästande bryggerier. Ett populärt event som säljer slut bums.

 

Det finns många anledningar att besöka Lidköping, särskilt sommartid, och då finns det få ursäkter att inte besöka Mellbygatans.

 

Förra veckans ölställe:

• Charlie’s Bar i Köpenhamn