Nu ska Akia brygga i gamla biografen

Förändrade köpmönster och minskad efterfråga till trots – nu tar Christan Figved på Akia Brygghus steget fullt ut och flyttar sin ölproduktion till huvudstråket i centrala Kungsbacka. Och ambitionen är att tredubbla produktionen.

Christian Figved på Akia har fram tills nu drivit sitt bryggeri i den anrika och K-märkta Alafors Kvarn i Kungsbacka. Men nu går alltså flytten till gamla Sagabion i centrala Kungsbacka, där Akia Brygghus driver restaurang och taproom sedan ett år tillbaka.

 

– Allt är förberett för att brygga öl precis här bredvid baren och restaurangen, men på grund av konjunkturen har det dragit ut på tiden. Bryggverket och två nya tankar är på plats och nu blir det äntligen av. Vi mjukstartar med att använda de nya jästankarna för att så småningom dra igång det nya bryggverket, säger Christian Figved.

 

Akia Brygghus har länge letat efter större ytor för att kunna producera mer öl. Tillsammans med Aranäs Fastigheter, en stor fastighetsägare i staden, tittade de på många lokaler innan de till slut landade i den allra första de tittade på – den gamla biografen på Storgatan.

 

– Aranäs är en jättestor del i detta. De har verkligen satsat på oss och gjort en jätterenovering av lokalen för att den ska kunna användas till ölbryggning. Det är fantastiskt, framförallt att de tror på oss, men också för att de på det här och många andra sätt verkligen jobbar för att sätta Kungsbacka på kartan, säger Christian Figved.

 

Tidigare har Akia kunna producera 72 000 liter öl om året. När det nya bryggeriet är i helt igång växer kapaciteten till 216 000 liter öl om året.

 

– Vi kommer gradvis att få igång kokaren. Vi vill inte bara flytta, för det kan uppstå problem. Jäsverksamheten är det viktigaste för oss, så nu i början använder vi vår portabla tank för att transportera vörten från vårt gamla bryggeri och hit, säger Christian Figved.

 

Akia Brygghus startade 2015 och bryggde och sålde sitt första öl året därpå. På den tiden var intresset för hantverksöl på topp och bryggeriet ökade sin omsättning varje år. Även under pandemin gick det bra när många valde att dricka mer exklusiv öl hemma och plötsligt hamnade Akias ipor på hyllorna hos Systembolaget landet över.

 

Men precis som många andra bryggerier har Akia påverkats av den rådande lågkonjunkturen med höjda priser, räntor och ökade kostnader i dess fotspår. Christian Figved har därför tvingats säga upp personal och återgå till att själv brygga all öl.

 

– Man kan tycka att det dumt att öppna ett nytt bryggeri mitt i en större tätort, med tanke på all logistik och praktiskt runt omkring. Men läget har många fördelar också. Det här är ett perfekt showroom för oss och det är inte långt att ta tåget hit från Varberg eller Göteborg – man ser faktiskt stationen från vår entré. Så vi ökar faktiskt även nu i dåliga tider, framförallt för att vi säljer öl via Akia Taphouse, säger Christian Figved.

 

För ett år sedan tog Christian Figved över närliggande Säröbanans Bryggeri och deras ölsorter. Planen är att även börja brygga öl med mer maxat innehåll under varumärket Saro Brewing. Men i efterhand är han inte helt nöjd med timingen på övertaget med tanke på att efterfrågan på hantverksöl minskat kraftigt.

 

– I början av förra året hann vi inte med att brygga tillräckligt mycket öl, så då kändes det som ett bra köp, men nu i efterhand ångrar jag mig lite. Jag borde tänkt om och gjort rätt. Samtidigt har Säröbanan bra lokaler och ett lyxigt amerikanskt bryggverk som inte skulle löna sig att sälja just nu. Därför har jag valt att behålla lokalen och utrustningen för att kunna göra mindre batcher och brandade öl till restauranger till exempel.

 

På sikt planerar han också att återuppta ölbryggningen i den gamla kvarnen där bryggeriet började sin resa. Idén är att i så fall brygga suröl. Men det är ett projekt för framtiden, om och när ölmarknaden för mer exklusiva produkter kommer igång igen.

 

– Dyr öl dör. Folk gillar våra ipor och ger dem höga betyg, men de är helt enkelt för dyra just nu, så ölen blir stående lite för länge på Systembolagets hyllor. Därför har jag temporärt slutat leverera ipa till Systembolaget lokala sortiment, där jag istället fokuserar på lageröl. Det kommer bli enstaka batcher av ipa och stout till det tillfälliga sortimentet, men vi får se hur det hela utvecklar sig. Jag tror tyvärr att scenen för hantverksöl aldrig kommer att bli som förr igen – men jag hoppas verkligen att jag har fel.