Christian ska sälja öl från utländska vänner

Christian Figved berättar att Akia Brygghus startar en ny verksamhet: import. Foto: Ronny Karlsson

Att bygga en ny restaurang med vidhängande bryggeri och starta en ny festival räcker inte för Christian Figved på Akia Brygghus. Han har startat en importfirma också.

Akia Brygghus har gjort en hel del samarbetsöl och varit på många festivaler de senaste åren. Då har Christian Figved passat på att bygga upp ett kontaktnät som han nu ska utnyttja när han har dragit igång en ny satsning för att importera öl också.

– Idén till importfirman kommer ifrån att fått vi fått frågan om att importera öl ifrån samarbetesbryggerier. Men detta blir också ett sätt få bättre distribution på egna Akia-produkter i Sverige

Bolaget heter Craft Beer & Spirits Sweden AB, det vill säga ungefär samma namn som ölfestivalen vid Tjolöholms slott i hemkommunen Kungsbacka, som Christian varit med och startat.

– Jag ska ta hit öl från dem jag jobbat med runt om i Europa, berättar Christian.

De bryggerier som är med från start är fyra danska bryggerier i form av Observatoriet och Caleidoskope, Åben och People Like Us, sen Floem från Nederländerna och slutligen också svenska Prins Katt.

Till att börja med handlar det om försäljning på svenska krogar, men Christian är öppen för att bredda verksamheten.

– Det blir Systembolaget också längre fram, men vi måste se hur det fungerar först. Det kommer att vara ganska små mängder till att börja med.

Även om han själv sade upp sig från sitt jobb nyligen för att satsa 100 procent på Akia, så ser han att han inte kommer att räcka till.

– Vi har snackat med en person nu som är intresserad, som slutar på ett annat jobb nu.

Personen visar sig vara Tobias Sahlstedt, som tidigare har jobbat på Ölkompaniet i Kungsbacka.

– Tobias berättade att han slutat på Ölkompaniet, det innebar alldeles för mycket kvällsarbete samt helger. Då frågade jag honom om han var intresserad av att testa att jobba med detta istället, eftersom han kan öl och han har dessutom en säljutbildning sedan tidigare. Det blir en dag i veckan till att börja med, sen heltid om det går bra, säger Christian.