Nu ska danska Åben erövra svenskarna

Christian Figved i mitten har lockat Philip Hulgaard och Lasse Bertelsen från danska Åben till Sverige för en turné på svenska krogar. Foto: Peter Lindh

I somras startade Christian Figved på Akia Brygghus importbolaget Craft Beer & Spirits och ett av de bryggerier som det nya bolaget skulle ta hem var danska Åben. Och den här veckan är de på Sverigeturné.

I dag var det collab på Akia i Kungsbacka. Philip Hulgaard och Lasse Bertelsen var på plats för att brygga en rökig schwarzbier med folket på Akia. Därefter drog de iväg till Haket för en tap takeover i Hakets nyöppnade gamla del.

– Sen åker vi vidare till Örebro Ölhall, De Klomp i Linköping och Varbergs Ölhall, berättar Christian som nu har ett tiotal olika bryggerier från utlandet, alla såna som Akia gjort collabs med, säger Christian Figbed på Akia. 

På varje ställe har de två bryggerierna med sig fyra öl var, även om de kan skilja mellan de olika krogarna. Till Haket hade han själv bland annat tagit med sig Akias nya barley wine på tolv procent – det starkaste öl bryggeriet någonsin gjort.

Att han tagit över distributionen av Åben har varit en framgång hittills för danskarna. I februari kommer Tripple Two, som vare sig är en belgisk trippel eller en trippel-ipa i Systembolagets tillfälliga släpp.

– Det står för att det är recept 222, berättar Philip på Åben.

Att de satsar på Sverige ”makes sense”, säger han.

– Det är lokalt, det är inte det smartaste att skicka öl till USA miljömässigt.

Åben startade i den danska staden Kolding. Nyligen har man även etablerat sig i huvudstaden. Och det är en rejäl satsning med en produktionsanläggning som klarar en årsproduktion på 1,5 miljoner liter.

Detta för ett bryggeri som förra året producerade runt 300000 liter och i år räknar med fördubbla det.

Utöver själva bryggeriet i Köpenhamn har Åben även satsat på en stor bryggpub med plats för 300 personer inne och ytterligare ett par hundra utanför.

Philip beskriver bryggeriet som modernt och det började som så många andra hantverksbryggerier.

– Vi gör klassiska öl nu, men vi började med ipa. Numera har vi utvecklats och jag tror att vi är mer kända för våra surisar i Danmark än våra ipor, säger han.

Anna Claesson och NIclas Aronson på Fermenterarna var tidigt på plats för att se vad Akia och Åben hade att erbjuda. Foto: Peter Lindh