Kritik mot systemets priser i nyhetssläppen

Philip Hafstad är kritisk mot vad han upplever som stelbenthet hos Systembolaget vad gäller prissättningen för öl i offerterna i TSV.

Trots att kostnaderna ökat kraftigt för bryggerierna märks det inte på Systembolagets offerter. Ölen prissätts alldeles för lågt menar Sveriges Oberoende Bryggerier.

Det handlar om öl i TSV, det vill säga tillfälligt sortiment volym. Philip Hafstad på Sveriges Oberoende Bryggerier säger att man försökt påverka Systembolaget tidigare utan att lyckas.

– Nu kommer en offert på sommaröl, då blir det x antal svenska bryggerier. I det fasta sortimentet och TSLS (lokala sortimentet) har vi i alla fall en chans att ändra priset. Men i TSV bestämmer Systembolaget priset, säger han.

– Så nu är det ett utpris som är samma som 2023 som det var 2022 för en burk på 33 centiliter. Och många av oss kan inte sälja en pale ale, ipa eller nåt för 22,90. El, malt, transporter, allt har gått upp i pris, då måste hela kedjan gå upp.

Philip menar att Systembolaget är en planekonomi som gått snett.

– Vi började se kostnadsökningar redan förra vintern. Då påpekade vi det och frågade om de kommer att ta hänsyn till de när de sätter priser i offerter. Det har de tydligen skitit i. De tror att de har örat på rälsen, men ofta ser vi att de inte har det, säger han.

Dessutom efterlyser han mer transparens hos Systembolaget.

– Det fasta sortimentet har en levande lanseringsplan där vi kan se vad som är på gång, det finns inte för TSV-offerter.

Nu har föreningen skickat in ett brev till Systembolaget för att försöka få till en ändring. Men Systembolaget har inget färdigt svar.

– Vi för först och främst dialogen direkt med Sveriges Oberoende Bryggerier, därifrån den nyligen inkommit, i stället för att den förs via media, säger Systembolagets pressekreterare Charlotte Näsström Morén.

Sveriges Oberoende Bryggerier avvaktar nu svaret från Systembolaget och om det inte blir någon ändring tänker de gå vidare till nästa instans.

– Då överklagar vi till alkoholsortimentnämnden så att politikerna kan säga sitt.

– Det bästa vore egentligen om ingen av oss svarade på offerterna, men då måste de stora vara med också.

Men under dagen efter vår miljö med Philip kom beskedet från Systembolaget. Men svaret uppmuntrar honom inte.

– Eftersom de nu inkluderar en lagerkategori i offerten tycker de det är okej att maxpriset är samma. Då ser vi fram emot att det släpps sju olika sommarlager nästa sommar, säger han.

Angående överklagandet svarar han att föreningen nu funderar på hur de ska göra.