Nu närmar sig premiär för nya restaurangen

Christian Figved på Akia Brygghus. Foto: Ronny Karlsson

Nu är året snart slut och som vanligt har vi bett ett antal bryggerier svara på en enkät.

I dag är det Christian Figved på Akia Brygghus som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022? 

– Inte helt lätt att svara på med tanke på att det finns så många riktigt bra bryggerier i Sverige. Men vår röst går till Jonas och Barlind Beer. Snart är det även dags för han att öppna sin restaurang i Ishuset på Björkö. Barlind brygger många olika sorters öl och gör det riktigt bra. Mycket spännande händer i Göteborgs skärgård.

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Differentierad alkoholskatt

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Egentligen inte, men samarbetet oss bryggerier emellan blir nu ännu viktigare!

Vilket blir det största projektet för ert bryggeri under 2023?

– Känns som om jag skrivit detta förut, men nu är vårt nya bryggeri med tillhörande restaurang på Storgatan 31 i Kungsbacka snart äntligen färdigt. Första kvartalet 2023 öppnar vi äntligen.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Vi gjorde nyligen vår första barley wine och vi blev mycket nöjda med resultatet. Nu kan det vara dumt att bara brygga öl med en alkoholhalt på 12 procent. Men vi kommer göra flera olika sorter än vanligt. Självklart också med tanke på att vi nu kan sälja dessa olika ölstilar i vår egen restaurang.

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Vi är redan anmälda till Uppsala till våren, men vi tänker nog att denna typ av större festivaler som arrangeras med mindre hjärta för att verkligen vilja ha en festival och locka besökare som verkligen är intresserad av öl. Där fokuset istället blir pengar och som faktiskt kostar oss bryggerier mer än vad det ger. Kort svar är att om det serveras dryck i shotglas på festivalen då är Akia inte intresserade att vara med!

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och årets svar fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.