Han vill brygga starkt med nya bryggverket

Patrik Hellström på Bryggverket. Foto: Peter Lindh

Nu är året snart slut och som vanligt har vi bett ett antal bryggerier svara på en enkät.

I dag är det Patrik Hellström på Bryggverket som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022? Motivera ditt svar.

– Jag vill egentligen säga flera stycken. Svartberget, Fermenterarna, Stockholm Brewing, Åre Bryggcompagni och Benchwarmers. Men det måste nog bli This Is How. Dom jobbar på som djur, gör svinbra öl och hur Gustaf får dygnets timmar att räcka till är ett mysterium för oss. Dom har öppnat ett gäng restauranger och vinner offerter till höger och vänster. Sjukt imponerande. Den godaste svenska öl jag druckit i år är utan tvekan Snausarves belgiska quad. Ljuvlig!

– Sen vet jag att det låter smörigt och klyschigt. Men jag är faktiskt imponerad av alla små bryggerier som först klarat av en pandemi och nu överlever höjningar av exakt allting och får noll hjälp att klara av det, Differentierad alkoholskatt någon? Samma motto gäller nu som under pandemin. Håll i! Håll ut! Vi klarar det här!

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Differentierad alkoholskatt.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Vi har jobbat hårt på att försöka hitta lösningar för att spara in pengar. Samfrakta, nya leverantörer med bättre priser, hålla mer provningar med mera. Men det är svårt då exakt allt malt, humle, jäst, frakt och el och på det ränta och inflation gjort att det blivit mycket dyrare för små bryggerier att ens existera men de flesta kan inte/vågar inte lägga på mer marginal på slutprodukten.

Vilket blir det största projektet för ert bryggerier under 2023?

– Installera det nya bryggverket på 3000 liter som vi köpt via Nordic Brewery Equipment. Vi har döpt det till Stoorn, en hyllning till den tilltänkta gigantiska trä-älg som skulle byggas på Vithatten i Västerbottens inland. P.S. Politiker i Norsjö, Arvidsjaur och angränsande kommuner. Det är inte försent. Gå ihop och peta in lite pengar in så vi kan få Stoorn på Vithatten.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Eftersom vi installerar Stoorn så vill jag brygga mycket starkt. Så barley wine, imperial stouts och ipor.

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Ja, tyvärr tror jag vi kommer behöva vara mer selektiva. Då det tar så mycket tid och kostar så mycket att resa och bo och marginalerna är ännu mindre i år.

Nyfiken på vad de sa förra året? Du hittar alla svar här.  Och årets svar fyller vi på med här.

Är du bryggare och vill vara med i enkäten? Mejla oss.