Peter Pikulik vill göra mer av allt – utom ipa

Peter Pikulik på PKLK Bryggeri.

Nu är året snart slut och som vanligt har vi bett ett antal bryggerier svara på en enkät.

I dag är det Peter Pikulik på PKLK Bryggeri som besvarar våra frågor.

Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under 2022?

– Extra svårt att svara på denna fråga i år känner jag. Hela branschen har haft det tufft och alla kämpar på för att överleva. Guldmedalj till alla som kämpar!

Vilken blir den viktigaste politiska frågan för bryggerier under 2023?

– Det blir allt tydligare att frågan om differentierad alkoholskatt blir en knäckfråga. Vi mindre bryggerier behöver allt stöd vi kan få, särskilt i dessa tider. Det skulle åtminstone ge en liten strimma av hopp om en ljusare framtid för många utan att sätta folkhälsan på spel.

Lågkonjunkturen är här och under hösten har en del bryggerier lagt ner sin verksamhet. Förändrar ni något under 2023 på grund av det ekonomiska läget?

– Ja, man är ju mer på sin vakt nu för att ta offensiva beslut. De planer vi hade på att hitta ny lokal och att expandera ligger på is. 2023 blir ett avvaktande år. Möjligtvis så gör vi lite effektiviseringar i den lokalen vi befinner oss i nu men inget revolutionerande.

Vilket blir det största projektet för ert bryggerier under 2023?

– Det blir nog bara att hitta en takt som funkar. Vi kommer behöva hålla fingret på pulsen av konsumenterna väldigt noga och låta besluten följa efter. Nyårslöftet är att vara mer aktiv i sociala medier också! Så det blir kanske den största förändringen.

Vilken ölstil vill ni helst brygga mer av under 2023?

– Mer av allt som inte är IPA, haha.

Kommer ert deltagande på ölfestivaler att förändras under 2023?

– Nej, inte direkt. Vi kommer att vara med på de festivaler som sätter ölen i fokus. GSBF är givet och så kommer vi att göra om succén med Stockholm Beer & BBQ Festival, som vi arrangerar tillsammans med Brisket & Friends, med fler utställare!