4 bryggerier som storsatsar i Stockholm

Det är i Stockholm det händer – åtminstone om man ser till aktuella bryggerisatsningar. Det är flyttar, större lokaler, fler jästankar och nya taprooms som står på agendan när fyra stockholmsbryggerier nu rustar för framtiden.

EKERÖ BRYGGHUS

Under 2023 var det många pusselbitar som föll på plats hos Ekerö Brygghus. Dels beslutade man sig för att förenkla och strama åt, såväl utbud som varumärken, vilket resulterade i att både Adelsö Brygghus och Northern Exposure nu ligger under namnet Ekerö Brygghus. Det blev också klart att bryggeriet flyttar. Senare i år går flytten till Jungfrusund, där man i helt nya lokaler kommer att få ett effektivare bryggeri men också ha plats för ett eget taproom.

 

KEANE BREWING

Keane Brewing på Lidingö är idag ett enmansbryggeri där bryggaren Ivan Keane sköter allt från etikettdesign till bryggning, paketering och leverans. Ibland öppnas dörrarna och grannar och bekanta välkomnas in till bryggeripuben – och mer av den varan kommer det att bli framöver! Just nu pågår intensiva förhandlingar om en ny lokal. Ambitionen och målet är att inom kort flytta bryggeriet från Lidingö in till stan och samtidigt få tillräckligt med plats så att bryggeripuben kan bli ett permanent inslag.

 

PKLK / UNIBÄRSUM

I december gick flytten rakt över gatan. I den numera tre gånger så stora lokalen i Skarpnäck finns utrymme att växa – med så väl jästankar (som redan är på väg) som möjlighet till att öppna taproom (ansökan är inskickad). Sida vid sida, men med samma bryggutrustning, fortsätter med andra ord det väl fungerande samarbetet mellan PKLK och Unibärsum.

 

TEGELLÅDAN

Lådan som i snart tio års tid serverat uteslutande svenskt hantverksöl på sin krog på Luntmakargatan blir nu inte bara med systerkrog – utan också ett eget bryggeri! I början av mars öppnar Tegellådan i Norra Djurgårdsstaden, och förutom bryggeri blir det här taproom, ölbar och restaurang. På menyn står streetfood och utöver de egna husölen, en lager, en session-ipa och en ipa, fortsätter man att servera öl från landets mindre bryggerier.

 

Fyra roliga satsningar att hålla ögonen på, och som Beernews med all säkerhet har anledning att återkomma till.

 

Förra veckans lista:

• 4 öltrender 2024