”En divebar väl värd en omväg”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Ostindiska Ölkompaniet i Göteborg.

Kulturen kring ölbarer är speciell. Ofta känns det som om man är tvungen att välja mellan ett gemytligt ställe med bristande ölutbud, eller ett sterilt hipsterställe med bra, men överprissatt öl, i sällskap med skäggigt allvarliga män som bara stirrar ner i Untappd på sin telefon. Men det finns faktiskt ställen som erbjuder det bästa av båda världar och Ostindiska ölkompaniet på Danska vägen i Göteborg är en sådan plats. Här samsas det glada afterworkgänget med inbitna ölentusiaster. Här pratar fotbollssupportrar som laddar inför match med lokala stammisar, helkroppstatuerade bikers och barnfamiljer som äter lördagsmiddag. Ingen tittar snett på någon som beställer “en öl”. Men du har all möjlighet i världen att beställa alla möjliga sorters öl.

Opretentiöst och chosefritt är de ord som bäst beskriver Ostindiska Ölkompaniet på Danska vägen. Maten, klassisk pubmat med smashburgare i centrum men även indiskt-italienska cross kitchen-besynnerligheter som naanpizza (godare än det låter), är prisvärd och god. Och öl finns det som sagt att välja mellan i överflöd. Både på fat och i de välfyllda kylarna. Allra helst inleder man förstås besöket med att kolla vad som serveras på cask. Oftast finns det bara en öl att välja på, men det vägs å andra sidan upp av att den handpumpade ölen är perfekt brittiskt tempererad och inte för kall som så ofta är fallet på andra svenska cask-pubar. Redbergsplatsen och stadsdelen Lunden kanske inte ligger top of mind för varken den utomsocknes besökaren till Göteborg eller ölturisten. Men Ostindiska Ölkompaniets östliga utpost (en systerkrog med mer begränsat ölutbud finns på Värmlandsgatan nära långgatorna) är väl värd en omväg.

olkompaniet.se

 

Förra veckans ölställe:

• I hantverksölets tjänst, Tappad, Kristianstad