”I hantverksölets tjänst”

Foto: tappad.nu

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Vårt första tips är Tappad i Kristianstad. 

Det är förstås ingen hemlighet att vi är förtjusta i att dricka öl på bryggeriernas egna barer. Särskilt härligt är det i mindre städer där hantverksöl har svårt att ta plats och där den här typen av barer ofta utgör en betydande del av det totala gastroutbudet. Och Tappad i Kristianstad är just ett sådant ställe.

På stans mest centrala adress öppnade i fjol Kasper Schönhult, som sedan tio år tillbaka driver Charlis Brygghus, tillsammans med några likasinnade vänner, en bar som fungerar som ett taproom till bryggeriet. Förutom standardsortimentet av ipa, apa och pilsner finns också bayersk lager och suröl. Men bäst av allt – en hel del udda specialöl som kristianstadsborna tidigare fått åka långt för att hitta. Vad sägs om en imperial stout med hallon eller ett ekfatslagrat barley wine med lavendel?

När du är klar med Charlis egna brygder finns ett välkurerat utbud från i huvudsak skånska bryggerier som Klackabacken och Brygghuset Finn. Avnjut gärna ölen tillsammans med någon av kökets lokalt klingande maträtter – som stolpapäror (pommes frites) eller räkmad (räksmörgås). Här finns ett 30-tal platser (det är en god idé att boka på helgerna) som lockar både ölentusiaster och nya nyfikna.

Oavsett vem du är så har du hamnat rätt, för den kunniga personalen är proffs på att lägga ribban på rätt nivå och guida dig till nya upplevelser. På kort tid har Tappad blivit en lika självklar som uppskattad plats, och som samtidigt satt hantverksöl på stadskartan. Hatten av.

tappad.nu