“Den ultimata comfort-ölbaren”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Charlie’s Bar i Köpenhamn.

En ölresa till Köpenhamn tar dig oftast inte till de allra turistigaste delarna av den danska huvudstaden. Till och börja med känns det oftast helt tröstlöst att leta tilbud på Strøget på grund av den svenska pesetasens växelkurs. Det har sina poänger, men speciellt avkopplande är det inte. Just därför ligger Charlie’s Bar perfekt. Ett stenkast från varuhuset Illum och all våffeldoftande gatukommers, när man börjar bli som allra tröttast i benen – och i öronen – och som torrast i strupen.

 

Det hade varit enkelt att säga att ett besök på Charlie’s Bar i Köpenhamn utgör den billigaste Englandsbiljetten du kan köpa, åtminstone om du befinner dig i södra Sverige. Men det är inte hela sanningen. Visst är Charlie’s Bar ofta full av britter eller åtminstone engelskspråkiga personer. Det kan vara australiensare, kiwis eller sydafrikaner. Ölen som serveras är oftast brittisk också, även om det smygs in en och annan inhemsk brygd.

 

Trots det är det svårt att se Charlie’s som en klon av en pub på de brittiska öarna. För på många sätt känns Charlie’s skandinavisk, snarare än brittisk. I synnerhet dansk. Ni vet, lite stökigt, lite hafsigt men också, ursäkta klyschan, gemytligt. Lokalen är inte brittiskt mysig, trots sin extrema litenhet och detaljer här och var, utan snarare pragmatiskt skandinavisk.

 

Det yttre rummet mot gatan påminner mer om ett gammalt fik eller ett lunchställe. Längre in i den smala gången där baren är belägen är det mörkt och trångt. Är stället packat – vilket det ofta är – kan den som är lagd åt det klaustrofobiska hållet möjligen hitta viss tröst i att i stort sett all öl, om inget annat anges, kommer i pints. Även exempelvis barley wine. Självklart har Charlie’s åtminstone fem färsköl på cask. Något annat vore inte att tänka på. Självklart tempererade till perfektion.

 

Charlie’s är stället du kanske inte hade tänkt dig att besöka, men som du fastnar på ändå. Det har hänt mer än en gång att stadens stora ölfestivaler fått se sig utkonkurrerade när några av de tillresta ölturisterna för en stund lämnat det översvallande festivalutbudet för att istället inta en eller tre rustika pints på Charlie´s. Här får smaklökarna paus från trippelt torrhumlat och 14-procentigt fatlagrat.

 

Det finns både mer sofistikerade och betydligt mer välsorterade ölbarer i Köpenhamn, sådana som lagerför exklusiv belgisk lambic, ekfatslagrade sours och hypad amerikansk humlejuice. Men det finns få pubar i Danmark, eller ens i Norden, med samma chosefria dragningskraft som Charlie’s Bar. I kulinariska kretsar pratar man ibland om comfortfood, mat som har en lugnande och trygg inverkan på ett stressat sinne. Översatt till ölvärlden är Charlie’s Bar den ultimata comfort-ölbaren.

 

Förra veckans ölställe: 

• Station Linné, Göteborg