Stipendie till ledarskap och ölforskning

Sveriges Bryggerier delar två gånger om året ut utbildningsstipendier från Franz Heiss Fond för att främja kompetens inom bryggeribranschen. I juni delades stipendierna ut till Magnus Vasilis på Poppels Bryggeri och Hanna Tunberg på Gotlands Bryggeri.

Denna gång går Stora Franz Heiss-stipendiet till Magnus Vasilis, produktionschef på Poppels Bryggeri. Magnus Vasilis är även känd från podden Hembryggning Halleluja! och han blev 2024 års mästare i hembrygd öl vid SM i hembryggning. Han kommer att använda stipendiet till en ledarskapsutbildning för att utveckla sin roll som personalansvarig på Poppels.

 

– Jag har studerat bryggeriteknik, är utbildad domare och certifierad ciceron så jag har en bra förståelse för bryggprocessen. Men jag känner att jag saknar en del verktyg i min roll som personalansvarig. Jag förstår vikten av bra ledarskap och ser detta som en viktig utveckling för vårt bryggeri, säger Magnus Vasilis.

 

Hanna Tunberg, som är delägare, destillatör och master blender på Boge Bränneri men också ansvarig för besöksverksamheten på Gotlands Bryggeri, tilldelas Lilla Franz Heiss-stipendiet. Förutom all sin kunskap inom sprit och öl är hon också utbildad inom historisk arkeologi. Hon ska använda stipendiet för en förstudie till en doktorsavhandling i ämnet ölhistoria. 

 

–Det har länge varit min ambition att göra en förstudie i ämnet ölhistoria och lyfta framför allt den tidiga professionaliseringen av bryggning i Sverige. Framväxten av bryggerinäringen är relativt obeforskad och ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill också mena att Sveriges ölscen skulle dra nytta av att kunna förankra det allt starkare intresset för öl i vår egen historia, säger Hanna Tunberg.

 

Franz Heiss-stipendierna består av två stipendier: Stora Franz Heiss-stipendiet på 50 000 kronor för personer som arbetar vid ett medlemsföretag i Sveriges Bryggerier och Lilla Franz Heiss-stipendiet på 25 000 kronor som är öppet även för personer utan anknytning till bryggeribranschen. Stipendierna finansieras genom Franz Heiss Fond som startades 1937 och sedan 2022 delas stipendierna ut två gånger per år.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.