Cannabisföretag vill gå ihop med Boston Beer

Foto från ett tidigare tillfälle: Jim Koch och bryggeriet Funkytown.

De senaste månaderna har det börjat cirkulera rykten om att USA:s näst största hantverksbryggeri, Boston Beer Company, är till salu. En av intressenterna är ett cannabisföretag som ser stora möjligheter i att fusionera verksamheterna.

Inviten kommer från Ben Kovler, vd för cannabisföretaget Green Thumb Industries, i ett öppet brev till Jim Koch, grundaren av the Boston Beer Company. I brevet, som publicerades på X, föreslår Kovler en sammanslagning av de båda företagen för att samla ett ”kraftpaket av varumärken” under samma tak.

 

Cannabis är lagligt i många delstater i USA, men fortfarande olagligt på federal nivå, vilket blockerar cannabisföretagen från att noteras på New York-börsen eller Nasdaq. En sammanslagning av Green Thumb och Boston Beer Company skulle kunna möjliggöra att Green Thumb i framtiden kan handlas på de större börserna

 

Förra veckan steg Boston Beers aktier kraftigt efter en artikel i Wall Street Journal om att japanska Suntory vill köpa upp företaget. Suntory äger bland annat Jim Beam och har en stor portfölj av alkoholhaltiga drycker inom öl, whisky, läskedrycker och te. Andra möjliga uppköpare som nämnts är Heineken och Molson Coors.

 

Boston Beer Company, grundat av Jim Koch, är mest känt för sitt flaggskeppsmärke Samuel Adams. Företaget har spelat en viktig roll i den amerikanska craft beer-revolutionen och räknas idag som ett av de största hantverksbryggerierna i USA. Boston Beer gick samman med Dogfish Head 2019, men efter pandemin står ölförsäljningen för en mindre del av företagets omsättning. Andra dryckeskategorier som hard seltzer och iste är numera motorn i företagets tillväxt – något som gjort ägaren Jim Koch till en av USA:s rikaste personer.