Hard seltzers gör Jim Koch till en av de rikaste

Jim Koch är nu värd 23 miljarder kronor. Foto: Press

Jim Koch, grundaren av Samuel Adams, rankas nu som en av USA:s rikaste personer. Och det tack vare hard seltzers.

Forbes gör varje år en lista med de 400 rikaste personerna i USA och Koch hamnar på 327:e plats på årets lista. Enligt Forbes är Koch värd mer än 23 miljarder svenska kronor även om den övervägande delen av förmögenheten är bunden i aktier i Samuel Adams ägarbolag Boston Beer.

Koch grundade Samuel Adams 1984 och är styrelseordförande för Boston Beer Company och det är alltså det företagets ökade värde som främst har ökat Kochs förmögenhet. Han äger 26 procent av företaget. Men det är inte på grund av öl som pengarna trillar in.

Vinepair.com skriver att Boston Beers populära hard seltzer Truly kommer att stå för 40 procent av företagets försäljning i slutet av året samtidigt som ölförsäljningen som stod för 25 procent 2018 väntas falla under 10 procent runt 2025.

Boston Beers aktievärde ökade med 120 procent mellan den 2 januari och 24 juli och just hard seltzers har hjälpt Boston Beer att klara coronakrisen och sjunkande ölförsäljningen det senaste året.

– Vi har sett den här kategorin explodera och vi har varit en del av den explosionen och kommer att fortsätta vara det. Vi ska fortsätta göra en riktigt god Truly, förbättra smaken när vi kan och hela tiden se till att vi har den ger den bästa smakupplevelsen, sade Koch till Forbes i januari.