Massor med mjöd när Alex firade fem år

Alex Ek fick servera många olika mjöd under dagen. Foto: Ronny Karlsson.

Attic Meadery firade fem år i helgen. Det firades på Haket med så mycket mjöd att inte ens grundaren Alex Ek var säker på hur många drycker som fanns tillgängliga.

Jubileet har blivit lite försenat men under lördagen var det dags för Ek att fira de fem åren som mjödproducent.

Inte helt oväntat skedde det på Haket i Göteborg och uppställningen med mjöd var imponerande.

– Jag har med 28 eller 29 olika mjöd, det handlar om både nya och lite äldre produkter. Egentligen fyllde vi fem år i september men det har varit mycket under hösten, sade Ek medan han hällde upp mjöd till nyfikna gäster.

Hels resan började inom ölets värld, men efter att ha fått prova en del goda mjöd blev han inspirerad. När vännen Timo Krjukoff sedan gjorde mjöd i sitt Sahtipaja, blev det dags för Ek att ta steget från att bara göra mjöd hemma.

Alex Ek hade med sig massor av olika mjöd från sitt Attic Meadery. (Foto: Ronny Karlsson)

I dag görs hans kommersiella mjöd hos O/O Brewing på Hisingen i Göteborg.

Målet är inte att göra massor med mjöd, utan det viktiga är att hitta kvalitet samt kunna experimentera med olika nya smaker. Det finns heller inga planer på att göra mjöd på heltid.

– Det varierar hur mycket tid jag lägger på det här, under pandemin har det blivit mindre tid. Men i snitt kanske det handlar om åtta timmar per vecka.

Många av mjöden under jubileet fanns i ganska små mängder, och de riktiga mjödnördarna var på plats tidigt för att kunna prova så mycket som möjligt.