Warbro satsar på ekologiska specialmalter

Det finns utrymme för expansion på Warbro Kvarn, berättar Ida Lindberg. Foto: Pressbild

I våras började Warbro Kvarn att mälta specialmalt och Ida Lindberg är nöjd med satsningen så här långt.

– Vi har fått många förfrågningar om specialmalt tidigare och det känns roligt att nu kunna erbjuda fler alternativ, säger Ida Lindberg på Warbro Kvarn.

Förutom basmalt, specialmalt och omältat finns även planer på att erbjuda kundanpassade maltvarianter.

– Tanken är att göra specifik malt för kunder som vill ha det. Vi har en blandare på plats och ett stort nätverk av ekologiska odlare häromkring.

Bäst säljer fortfarande pilsnermalten, som är gjord på Balder, ett gammalt svenskt kulturspannmål som var populärt på 1940-talet.

Lanseringen av specialmalt kom samtidigt som covidpandemin och det fanns en oro på företaget om att det skulle drabba bryggerierna.

– Men det blev inte så farligt som vi hade befarat och samtidigt ökade intresset för det vi erbjuder.

I dag har Warbro nästan 20 bryggerier i kundregistret, bland annat Stockholm Brewing och Nils Oscar, som i olika utsträckning använder basmalt och olika specialmalter. Det sin erbjuds är ekologisk pilsnermalt, pale ale-malt, münchenermalt, wienermalt, rågmalt och vetemalt.

– Sammantaget är det många bryggerier som fått upp ögonen för oss under de här tre åren som vi producerat malt. Vi har även sett att de bryggeritekniska utbildningarna är intresserade och vill involvera oss.

Warbro Kvarn kan producera ungefär fyra ton malt i veckan med nuvarande utrustning. Men det finns utrymme för att utöka kapaciteten.

– Jag tror att det kommer att öka kraftigt år för år och när vi byggde maltanläggningen gjorde vi det så att det finns plats för att kunna köra flera batcher samtidigt.