Johan bjuder på lite dunkla öltips

Johan Håkansson bjuder på helgens öltips. Foto: Peter Lindh.

Helgens öltips är tillbaka och den här gången kommer tipsen från Johan Håkansson på Ängöl. Han fokuserar en fyra öl i en och samma ölstil.

Jag vill slå ett slag för Systembolagets förnämliga möjlighet att beställa lokalt och småskaligt producerad öl från andra delar av landet än där man själv bor. Det gör visserligen att man får vänta lite innan man kan korka upp, men det blir ju fredag nästa vecka också. Det finns massor med öl att beställa och man kan sortera på olika öltyper. Jag rekommenderar att välja en stil i taget och prova liknande öl mot varandra. En stil som sällan lyfts fram är mörk lager av typen dunkel. Just maltkaraktären på de olika ölen är kul att jämföra i denna ölstilen, där inte stora humlegivor stör.

Bottenvikens Malmtåg

Burk 330 ml Alkoholhalt 5,2% 29:90 kr Dunkel
Vi börjar i Luleå i norr med denna maltiga och lätt fruktiga lager. Färgen är djupröd och de rostade tonerna är återhållsamma. Humlen som säkert är av tyskt ursprung ligger subtilt i bakgrunden och balanserar det hela väl. Kul med en traditionell öl i burk.

Östersunds Nya Ångbryggeri Vinterlager

Flaska 330 ml Alkoholhalt 5,6% 26:10 SEK Dunkel

Den virituella resan går söderut och vi stannar i Jämtland. Vinterlager kom ju i julölssläppet liksom flera andra dunkel. Förklaringen är enkel, dunkel passar utmärkt till julmaten. Men vintern håller i sig länge till, åtminstone i Östersund. Denna är lite kraftigare än den förra ölen och aningen mörkare vilket man också förnimmar i lite mer rostad smakkaraktär.

Stjernsund Vinterbrygd

Flaska 330 ml Alkoholhalt 5,6% 31:70 SEK Dunkel
Stjernsund i Dalarna blir nästa stopp. I ett kulturmärkt gammalt industrihus brygger Per och Peter Vikström allehanda ekologiska öl. Vinterbrygd lanserades den förste december och finns förhoppningsvis kvar i sortimentet någon månad till. Nobla humletoner återfinns i såväl doft som smak och det harmoniserar väl med maltigheten i denna brygd, som har lite kraftigare beska än de två tidigare.

Gamla Enskede Sandborgs Lager

Flaska 330 ml Alkoholhalt 4,5% 26:70 SEK Dunkel

Vi avslutar resan i huvudstaden, närmare bestämt inte så långt från Globen. Bryggeriet har varit igång ett antal år och fokuserade till en början på lättöl. Det är en bra skola för att få fram maltigheten i ölen, vilket kommer väl till pass när det bryggs starköl. Denna ölen är med sina 4,5% lite slankare i kroppen än de tre första, men samtidigt mer smakrik vad det gäller den rostade malten. Humlekaraktären ligger som sig bör i bakgrunden och balanserar det hela väl.

 

Tidigare delar i serien:

Jan-Erik ”Janko” Svensson öltips

Hanna Gustavssons öltips

Irina Carléns öltips
Alex Eks öltips

Simon Svensson öltips

Nina Schultes öltips

Magnus Barks öltips

Peter M Eronssons ölips

Lisa Snellströms öltps

Mattias Hallbergs öltps

Ida Ivarsson öltips

Patrick Holmqvists öltips

Henke Bengtssons öltips