Olika bud – vad gäller för smitta på krogen?

Anders Tegnell menar att svenska restauranger inte är en plats där risken att smitta av coronaviruset är speciellt stor. Foto: Pressbild.

Restauranger är inget riskområde för smittspridning av coronaviruset. Det säger Anders Tegnell. Men samtidigt svarar hans kollegor på ett annat sätt.

Det var i en tv-sändning som statsedidemolog Anders Tegnell konstaterade att krogar och restauranger inte är speciellt utsatta när det gäller coronavirusets spridining.
– Vi kan koppla väldigt få fall i Sverige till restaurangbesök så det är ingen risk, inget riskområde eller risklokal – som det har varit i många andra länder, sade Tegnell i en intervju med SVT.

Det har fått många inom restaurangbranschen att reagera starkt, då man haft tuffa restriktioner under långt tid, och sedan julafton varit tvungna att sluta med alkoholserveringen redan 20.00.

Men samtidigt kommer andra signaler från Folkhälsomyndigheten. De här frågorna ställde Beernews till Folkhälsomyndigheten för en vecka sedan och ni kan också se svaren från pressekreterare Sara Rörbecker på Folkhälsomyndigheten.

1. Det allvarliga smittläget sägs vara anledningen till att alkoholstoppet förlängdes av regeringen och nu förelås att förlängas igen. Har ni några siffror som visar att barer och restauranger bidrar till mer smittspridning än till exempel köpcentran eller arbetsplatser?
– Barer och restauranger är en riskmiljö för smittspridning, då människor umgås och pratar nära varandra under en längre tid. Det finns flera exempel på smittspridning i bar- och restaurangmiljö rapporterade från regionala smittskyddsenheter, men inga sammanställda siffor.

2. Vilka är FHM:s rekommendationer till regeringen när det gäller barer och restauranger? Är det på era rekommendationer som alkoholstoppet införts, eller bygger beslutet på uppgifter från annat håll?
– Regeringen fattar beslut efter en samlad bedömning, hör gärna med regeringen vad de vägt in i sitt beslut.

3. Stängda barer gör förstås att risken att smittas minskar där, men kan ett sådant beslut leda till att folk smittas på till exempel hemmafester istället? Finns det siffror som visar att en tidigare stängning ger en minskning av antalet smittade totalt i landet? Krogarna har ju ändå sedan i våras ganska tydliga restriktioner om hur folk får bete sig, och de reglerna finns kanske inte på samma sätt på hemmafester.
– Flera åtgärder som vidtagits för att minska smittspridningen har sammanfallit i tid och det går inte att säga i vilken utsträckning varje enskild åtgärd har bidragit. Alla i Sverige har ett personligt ansvar att se till att inte bidra till smittspridning vare sig det sker på krogen, hemma eller i någon annan miljö.

Beernews fick även svar på frågor om det förlängda alkoholstoppet av Gabriel Estenberg, departementssekreterare på regeringskansliet. Även han hänvisar till risken för smitta på barer och restauranger.
– Bakgrunden till beslutet om förlängt alkoholstopp är den fortsatt höga nivån av smittspridning av det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Att vistas på krogar, barer och restauranger kan vara förknippat med ökad risk för smittspridning. Vidare riskerar alkoholpåverkan att öka trängsel på serveringsställen och därmed spridning av covid-19.