Snart dags för senare kvällar och fler gäster

Anders Tegnell tror att vi snart kan ha längre öppettider och fler gäster på svenska barer och restauranger. Foto: Pressbild.

Fler än fyra vid varje bord utomhus och öppet senare på kvällarna. Mycket talar för att det blir så för svenska barer och restauranger inom kort.

”Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare, och regleringen på serveringsställen utomhus rörande maxantal per sällskap samt avstånd mellan sällskap tas bort.”

Så står det i regeringens egen beskrivning av steg 2 när det gäller lättnader av restriktioner som gällt under pandemin. Nu flaggas för att just steg 2 ska kunna införas 1 juli. Statsepidemiolog Anders Tegnell ser ljust på den tidsplanen.

– Än så länge är det en stabil smittspridning och det tror vi kommer att fortsätta. Men det är därför vi lägger de slutgiltiga besluten så sent som möjligt, för att vi ska känna oss säkra och inte behöva backa. Vi ska känna oss trygga med att gå in i nästa nivå, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

1 juni tilläts svenska barer och restauranger att hållka öppet till 22.30, och servera alkohol till 22.00. Det var ett stort steg i rätt riktning, även om det fortfarande innebar att de här företagen inte kunde bedriva verksamheten normalt.

Med fler gäster och senare öppettider samtidigt med sommar och semester kan barer och restauranger kanske äntligen börja att närma sig normala intäkter. Tegnell räknar med att lämna definitivt besked i frågan inom kort.

Här är de punkter som förändras när steg 2 införs:

• Deltagartak höjs för privata sammankomster samt ännu ett steg införs för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

• När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer bland annat råd till enskilda avseende idrotts- och fritidsverksamhet att tas bort i sin helhet.

• Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare, och regleringen på serveringsställen utomhus rörande maxantal per sällskap samt avstånd mellan sällskap tas bort.

• Rådet om att endast umgås med den närmsta kretsen tas bort, men det är fortsatt bättre att ses utomhus.

• Råd till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten, stämmor med mera på distans lättas upp på så sätt att dessa kan ske. Dessa ska fortsättningsvis ske utan trängsel.