Restriktioner förlängs två veckor för krogar

Lena Hallengren, socialminister.

Samtidigt som det ser ut som att Danmark ska lätta på restriktionerna så meddelade i dag socialminister Lena Hallengren att Sverige förlänger sina restriktioner.

I Danmark glädjs krögarna över att ett beslut väntas om slopade restriktioner vid månadsskiftet, men i Sverige blev det ingen glädje för restaurangägare och krögare idag när socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell höll pressträff.

Beskedet är att de nuvarande restriktionerna förlängs två veckor.

– Vi har som självklar utgångspunkt att åtgärderna bara ska behållas så länge som de absolut behövs, sa Lena Hallengren vid pressträffen.

– Nu är bedömingen att de befintliga åtgärderna behöver ligga kvar i två veckor till. Liv och hälsa hotas fortfarande. Vi har en extrem smittspridning med stor påverkan på samhällskritiska verksamheter, inklusive sjukvård och äldreomsorg.

Hallengren öppnade samtidigt för att det kan bli lättade restriktioner om två veckor, men det hänger på smittspridningen. Hon utlovade fler besked nästa vecka om det.

De restriktioner som just nu berör restauranger och krogar är krav på sittande servering, max åtta personer per sällskap, en meter mellan sällskap och stängning senast klockan 23.