Emma Frans tvivlar på nyttan med stängning

Idag måste alla krogar stänga klockan 23 enligt de nya restriktionerna. Men alla ser inte nyttan med det. I dag är det epidemiologen Emma Frans som tvivlar.

I går uttalade sig infektionsläkaren Magnus Gisslén på Sahlgrenska om att den tidigare stängningen på krogar och restauranger nog inte har någon större betydelse.

I dag säger epidemiologen Emma Frans att hon tvivlar på nyttan vad gäller smittspridningen. Hon håller med Folkhälsomyndigheten om att många blir smittade vid långvariga sammankomster.

– Men huruvida den smittspridningen sker efter 23 eller inte är ganska svårt att avgöra, säger hon till SVT:s Morgonstudion.

Hon tror att beslutet om att stänga krogarna tidigare har att göra med politiker som hastar fram beslut, utan ordentligt underlag.

– Forskning tar tid, man måste fatta snabba beslut och man kanske inte alltid hinner invänta vetenskapliga svar. Sedan förändras virusets egenskaper.

– Omikron är annorlunda jämfört med delta och de tidigare varianterna vilket gör ovissheten ännu större.

Förutom den tidigare stängningstiden är det från och med idag även stopp för stora sällskap på restauranger. Max åtta personer gäller.

Dessutom finns de tidigare restriktionerna kvar som innebär enbart sittande gäster och avstånd mellan sällskap på minst en meter.

Läs mer på SVT.