Klart: Restriktioner tas bort nästa vecka

Jugge Hasselqvist på Oliver Twist och Kenny Nordh på Ölhallarna är glada över att restriktionerna försvinner.

Det blev som många hoppades efter läckan till Expressen igår. Alla restriktionerna släpps.

Idag på morgonen kallade regeringen till pressträff där statsminister Magdalena Andersson inledde med att de flesta restriktioner slopas den 9 februari.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen. Pandemin är inte över, men vi är på väg in i en helt ny fas. Sen förra pressträffen har det skett avgörande förändringar, sa hon.

De förändringar hon tog upp var att kunskapsläget om omikronvarianten förbättras och att studier visar att den ger en mildare sjukdom. Dessutom är vaccinationstakten just nu väldigt hög, enligt statsministern.

Det innebär att restauranger nästa vecka slipper begränsningar på sällskaps storlek, krav på avstånd mellan sällskap och öppettider.

Mässor slipper deltagartak, kvadratmeterbegränsningar och möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis.

– Inte en dag för tidigt så klart. Men kan de stänga oss med två dygns varsel så borde vi få öppna med samma, kommenterar Jugge Hasselqvist på Oliver Twist beslutet.

– Och ännu en gång har restriktionerna inte betytt nånting för smittspridningen så nu börjar jobbet med ersättning på riktigt.

Han tror att det lär dröja innan det blir nya restriktioner.

– Det är valår, så det är lugnt till oktober i alla fall…

Även Kenny Nordh på Ölhallarna är nöjd med beslutet.

– Äntligen! Hoppas verkligen att vi kan gå tillbaka till en normal vardag. Vi behöver ses och umgås och snacka bärs med nära och kära samt kollegor i branschen, säger han.

– Framför allt så kanske man kan få jobba i lugnt och ro. Behålla personal, slippa snabba beslut och ställa in evenemang, bära ner möbler i källaren och så vidare. Man saknar så klart att resa också. Det här är efterlängtat!

Maja Kozul på Bishops Arms Gustaf i Malmö har samma budskap.

– Äntligen! Blir genuint lyckligt och se framemot lite arbetsro. Hoppas innerligt att onödiga restriktioner kommer inte tillbaka. Det räcker nu.

Och Pelle Frost på Brewers Beer Bar:

– Fy fan vad skönt! Det känns som om världen är på väg tillbaka.