Bryggeriet sålt – nu ska det flyttas norrut

Dan Sederowsky på Strömsholms Brygghus. Foto: Privatbild

Strömsholms Brygghus har sålts och kommer att lämna Köping under våren. Köparen finns en bra bit upp i landet.

Dan Sederowsky är en av de tidigare delägarna i Strömsholms Brygghus och han berättar att ingen av dem ville fortsätta. Per och Lotta Granberg ville prioritera annat och själv var han orolig för hälsan.

– Jag har hållit på med det här sen 2007, så varför inte? Jag har haft problem med hjärtat ett tag och då börjar man fundera på sitt liv, även om jag mår jävligt bra nu, berättar Dan.

Köpare är Jörn Experience Hotel i orten med samma namn i Skellefteå kommun. Men än så länge står tankar och bryggverk kvar hos Dan.

– De ska flytta upp grejorna, men jag vet inte riktigt när, april eller maj kanske.

Under tiden jobbar han kvar och passar på att lära upp sin efterträdare.

– Han som ska bli bryggare bor utanför Jönköping, så han kommer hit och brygger.

Sen är tanken att Dan även ska följa med upp till Jörn för att hjälpa till med att få igång bryggeriet på plats. Allt inkråm ingick i köpet: Bryggverk, jästankar, ölsorter, Jonas Darnell …

Eller nä, den sistnämnde kanske inte var med i köpet på pappret, men Darnell som är känd för sin tecknade serie Herman Hedning har en serie öl som gjorts av Strömsholms och han och de nya ägarna diskuterar en fortsättning i Skellefteå.

Och i Köping lär inte 61-årige Dan Sederowsky bli sysslolös ens efter de sista flyttbestyren är klara, även om han skämtar om att gå i pension.

– Jag höll på med en bilutyrningsfirma tidigare som jag sålde och nu har jag köpt tillbaka en del av den.

– Sen är det jävligt kul att brygga öl så jag kommer inte att sluta med det. Jag köper förmodligen nåt 50-liters bryggverk och brygger för eget bruk. Och jag har funderingar på att börja med import av öl också, men det berättar jag inte mer om för då skriver du om det.

I morgon kommer en artikel om planerna för bryggeriet i Jörn.