Strömsholms blir bryggpub i Norrland

Daniel Pettersson har ingen bakgrund i ölbranschen mer än att han gillar öl. Foto: Privatbild

Daniel Pettersson heter mannen som tar över Strömsholms Brygghus och flyttar det till Norrland. Till hösten ska bryggeri och bryggpub stå klara.

Som vi skrev om tidigare har ägarna till Strömsholms Brygghus bestämt sig för att lägga av och säljer därför inkråm och recept. Köpare är Jörn Experience Hotel utanför Skellefteå där Daniel Pettersson är delägare och vd.

– Vi driver hotell- och turismverksamhet i Jörn och försöker ha så mycket lokalproducerat som möjligt, säger han som en förklaring till varför han köpt ett bryggeri.

Bryggeriet byggs upp i direkt anslutning till hotellets restaurang. I maj hämtas utrustningen och till hösten räknar Daniel med att allt ska vara igång.

Men det är inte han som ska brygga, det är Fredrik Karlsson, med bakgrund som hembryggare som ska göra det.

– Fredrik går i praktik under våren hos Strömsholm i Köping för att lära sig. Sen är kökspersonalen också intresserad av att lära sig.

– Förhoppningen är att vi ska ta fram smaker som passar till menyn. Att det blir ett mat- och öllabb av det.

Strömsholm försvinner antagligen som varumärke och ersätts med ett eget. Däremot blir en del av Strömsholms öl antagligen kvar.

– Strömsholm är så ortsknutet och vi köper inte företaget utan bara utrustning och recept.

Den utrustning som kommer upp är hyfsat stor för ett hantverksbryggeri, med ett bryggverk på 2000 liter. Hur mycket som ska produceras i Jörn vet inte Daniel än.

– Det är svårt att säga vart det landar. Vi har ett ganska stort behov själva med våra sommarfestivaler som grundplåt.

Han berättar också att han har börjat sätta sig in i reglerna för det lokala sortimentet på Systembolaget. Så det är inte helt omöjligt att öl från Jörn dyker upp även där.