Sångare i Charta 77 blev bryggare i Köping

Lotta och Per Granberg framför Herman Hednings skapare Jonas Darnell. Foto: Peter Lindh

– Gnäll på, jag får bara mer horn i pannan! Om jag skulle sko mig på det här vore det nåt annat, men det här är en passion.

Per Granberg, punkare och bryggare, håller inte tillbaka. Inte som sångare i Charta 77 och inte som delägare till Strömsholms Brygghus. 

Ämnet för stunden är priset på hantverksöl. Rör man sig nära punkarkretsar rör man sig erfarenhetsmässig oftast inte i närheten av öl för 25–30 kronor flaskan. Så hur förklarar punkaren Granberg det för sina vänner och andra?

– Det finns alltid de som gnäller på priset. Men jag har inga problem att förklara varför fabriksöl kostar halva pengen jämfört med något som har gjorts av en hantverkare, säger Per till ackompanjemang av en hackande kniv mot en skärbräda.

Intervjun krockar med matlagningen hemma hos Per. Men han verkar van att ha ett gäng bollar i luften; förutom bryggeriet och den fortfarande aktiva karriären i Charta 77 så är han även skivbolagsdirektör, restaurangägare och författare. Så man får anta att det var grönsaker snarare än fingrar som blev hackade.

– Jag lägger rätt mycket tid på Charta 77. Vi har precis släppt en ny platta. Danne  är bilförsäljare. Så det är ingen som jobbar fulltid på bryggeriet, berättar Per.

Danne är Dan Sederowsky och VD på bryggeriet. Den tredje partnern är Pers fru Lotta Granberg.

Att det blev ett bryggeri var mer av en slump än nåt annat.

– De tidigare ägarna till Strömsholm kom in med sin första brygd till oss, vi blev frälsta och deras femte kund.

Sen ville Per och Lotta göra en egen öl till restaurangen och tog kontakt med bryggeriet för att få hjälp.

– Samtalet spårade ut ganska snabbt ur. En av ägarna kastade nycklarna på bordet, vi tog ett snabbt beslut och på den vägen är det…

På den tiden, 2010, låg Strömsholms Brygghus i Strömsholm. Det gör det inte längre. Lokalen var för trång.

– Lokalerna räckte bara till hobbynivå, så vi var tvungna att bestämma oss för om vi ville ha en hobby eller göra nåt på riktigt. Så vi köpte en ny fastighet precis mittemot vår restaurang.

Där håller man till i dag, i Köping.

 

Frågar man Per när ölintresset kom så svarar han ”När jag började dricka öl”. Lager då förstås undrar man?

– Det fanns inte så mycket att välja på. När vi växte upp fanns det ingen ale, om man inte åkte till England. Men efter att vi startat restaurangen drack jag Nynäshamns Bedarö Bitter på en pub i Stockholm och tyckte att det var så gott att jag ringde och beställde direkt till restaurangen.

– På den tiden hade vår leverantör Spendrups bara fyra överjästa öl i sortimentet.

Men på den tiden frågade restaurangens kunder också ”Vilken öl är billigast?”, så kunderna kanske motsvarade sortimentet. I dag är det annorlunda.

– Nu undrar kunderna ”om jag gillar den här ölen, vilken ska jag dricka då?”.

Samtidigt vill han inte nedvärdera människors val av öl och gör liknelser vid utvecklingen av vin för 25 år sen där det gick ifrån att vara nåt för snobbar till kupade glas i var mans hand. 

– Du kan dricka fint eller fult. Köp hem fem Falcon och fem hantverksöl, det ena utesluter inte det andra. Jag dricker öl för att det är gott och ett fabriksöl kan vara gott en varm sommardag.

– En bra regel i livet det finns väldigt få saker man måste välja emellan. Jag är punkare själv, men min musiksmak är inte bara punk. Jag kan lyssna på klassisk musik också.

Så snobbism väljer han i alla fall bort: En snobb pådyvlar andra sin smak.

I den egen ölprovningsverksamheten har han två grundregler. Den första är att fram till själva provningen är han experten. Den andra att när provningen börjar är det provarna som är experterna. På sin egen upplevelse, oavsett vad den är.

– Jag kan tycka att din musik inte passar mig, men inte döma dig för det. Tycker du inte om en öl kan inte jag säga att du ska göra det.

Man måste få gå sin egen väg. Flockbeteende är inte en favorit.

– Ska det vara så att alla ska dricka IPA bara för att det är trendigt? Jag det tycker att det är enkelt, om man inte gillar IPA, ska man inte dricka det bara för att alla andra gör det.

 

Huvuddelen av bryggeriets recept står vare sig Per eller Dan för. Micke Granath, tidigare delägare gör det, även om Per ligger bakom En riktig stor stark och Dan en av Herman Hedning-ölen. Få av dem söker sig ut mot smakmässiga extremer.

– Det finns så mycket ölrecept ute på nätet, vi brygger det vi gillar mest själva. Det kanske inte är de mest innovativa ölen, men de är balanserade, säger Per.

– Sen kommer det alltid käftsmällar typ Malakias, som är gjord på skotsk whiskymalt. Den smakar lite som Laphroaig. Jag tror att vi är ganska ensamma om den den typen av ale.

Herman Hedning-ölen är man i alla fall ensamma om. En radda öl med seriefiguren Herman på etiketterna, ritade av Hednings skapare Jonas Darnell.

– Darnell ringde oss och ringde frågade om vi ville göra Herman-öl. Det var inte ett så svårt val, vi gillar serier och han gillar öl så det var en bra kombination.

Stenåldersfiguren Herman säljer bra, enligt Per.

– Den första ölen säljer man på etiketten, den andra på smak. Både Herman öl och charta 77 går bra. Sett så är det inte konstigt, både Herman och Charta 77 har mer fans i Sverige än Strömsholms Brygghus har och det är inte många som skapar den typen av brandade öl i Sverige.

 

Det har gått sju år sen Per & Co tog över Strömsholm. Hur är det med framtiden? Är det sju goda eller svåra år som kommer nu?

– Vi får se vad som händer. Det poppar upp bryggerier varje dag och ett orosmoment är att det inte dyker upp nya pubar i samma omfattning. Det borde dyka upp en ny pub för varje nytt bryggeri. Så det gäller nog att att hålla i sig, svarar han.

– Jag tror att vi  kommer att hamna i den situation som drabbade Danmark med en massa småbryggerier som går i konkurs. Det är jättelätt att göra bra öl, det kan man göra hemma i köket om familjen går med på det. Att sälja den är mycket svårare.

Så räkna inte med någon direkt expansion i Köping. Bryggeriet har inte gått i taket än och kan öka produktionen lite grand om det behövs, men det får stanna vid det.

– Vi sitter still i båten, det kommer nya öl ibland och en del andra försvinner.