Alnöl redo att göra rejäl expansion

Magnus Damberg och Eleonor Elmebring driver Alnöl. Foto: Ronny Karlsson.

Det första bryggverket byggde han själv. När Alnöl nu planerar för en rejäl expansion är det ett egenbygge som gäller igen.

Magnus Damberg gillar inte bara att brygga öl, utan bygger gärna sina egna utrustningar också. Det har förstås varit praktiskt sedan har startade Alnöl 2014. Först med en kompis och därefter drivs bryggeriet idag tillsammans med frun Eleonor Elmebring.
Men de första ölbryggningarna för många år sedan är inget som Damberg skryter om i dag.
– Det var i 18-årsåldern när vi gjorde öl av extrakt och dessutom nallade av det för tidigt. Då var resultatet också därefter, säger han.
Men efter att ha inspirerats av en av Eleonors kollegor tog han upp bryggande igen lite senare i livet. Den här gången var det lite mer seriöst.
– Jag tog över köket på fredagskvällarna och bryggde i lite större kastruller, berättar han.
Efter en del pysslande och experimenterande började ölen att bli riktigt bra.

– Bekanta provade ölen och gillade den. Sedan dök det upp dom som ville köpa ölen också, men vi har ju lagar i det här landet. Men det väckte ändå en tanke.

Tanken blev till verklighet, man fixade till lokaler och bryggde cirka 100 liter i veckan. Flygplatsen i Sundsvall var en av de första kunderna och sedan har det rullat på. I dag finns ett bryggverk på 200 liter, men faktiskt också ett till egenbyggt bryggeri som är betydligt större.
– Jag har ett mäskkärl på 1250 liter och ska kunna göra 100 liter öl åt gången. Jag hade hoppats på att redan ha det installerat, men nu är målet att vara i gång med det nya runt nyår. I dag tar ölen slut och så ska det inte vara, med det nya bryggverket bygger vi bort det, säger Damberg.
Bryggeriet ute på Alnön utanför Sundsvall ska alltså växa rejält och kanske kommer de två sorterna på Systembolaget att kunna bli fler framöver.