Nytt förslag lättnad för Stockholmskrogar

Jugge Hasselqvist.

Stockholm ska satsa 100 miljoner på att hjälpa krogarna under pandemin. Bland annat slopas tillsynsavgifterna.

Den hårt drabbade krogbranschen i Stockholm kan nu få lite hjälp av staden för att klara följderna av restriktionerna för branschen.

– Det här paketet som vi lägger fram nu och presenterar är på uppemot 100 miljoner kronor under 2022, säger säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), till DN.

De åtgärder som ingår är bland annat slopade avgifter för uteserveringar, ett stöd som funnits sedan december 2020 som man nu vill förlänga till att omfatta även hela 2022.

Dessutom vill man ta bort avgiften för tillsyn av alkoholtillstånd för restauranger och även lägga ett antal miljoner på stöd till marknadsföring av större evenemang, som ligger under Stockholm Business Regions ansvarsområde.

– Vi ser att det redan har skett en viss återhämtning under förra året. Men sen kom nya restriktioner och det finns en oro för besöksnäringen, för jobb och för ökade konkurser, säger Anna König Jerlmyr.

Jugge Hasselqvist på Oliver Twist i Stockholm, som länge kritiserat restriktionerna och stödet till branschen är nöjd med förslaget.

– Det är så klart grymt, och samtidigt självklart, säger han till beernews.se.

Samtidigt vill han att restaurangerna får mer stöd från staten.

– Jag har hela tiden sagt att vi ska ha full ersättning då restriktionerna varit politiska, utan fakta eller underlag.

– Jag skulle i så fall se stöd i form av slopade eller halverade arbetsgivaravgifter och moms.