En miljon kunder – räkna med långa köer

Karin Olausson såg till att lagom många besökare var i butiken vid Backaplan i Göteborg under torsdagen. Foto: Ronny Karlsson.

Över en miljon svenskar brukar gå på Systembolaget dagen före midsommar. Karin Olausson var redo för anstormningen när dörrarna öppnades för dagen.

 

Torsdagen före midsommar är en av de allra mest hektiska för Systembolaget. I fjol var 1 033 063 svenskar i någon av butikerna just den dagen, och året innan låg den siffran på 1 148 838 kunder.

Kanske har lite fler svenskar handlat smart och varit ute i god tid i år, men det lär vara fullt ös i butikerna från öppning till stängning.

Vid Backaplan i Göteborg ringlade kön lång redan långt före öppning. Ett par hundra meter lång var kön när Karin Olausson på Systembolaget började att lotsa in kunderna. Max 45 personer fick befinna sig i butiken samtidigt.

– Det är typ den värsta dagen på året när det gäller besökare. men de flesta sköter sig, sade hon medan hon slussade in ytterligare några kunder in i butiken.

De som stod först hade laddat upp inför helgen och kunde konstatera att de i alla fall kommit hyfsat lindrigt undan när det gäller köande. I takt med att kunder lämnade butiken, fick nya komma in.

– De allra flesta är lugna. Sedan kommer det en del från andra hållet som inte ser kön, och det finns alltid någon som inte vill se kön. Men vi kan kalla på vakter om något händer, säger Olausson.

 

Kön vid Systembolaget på Backaplan i Göteborg ringlade runt hörnet, och fick sedan byta riktning och komma tillbaka när en varutransport skulle lasta av varor.

Köerna lär fortsätta under hela dagen och det blir dryga dagar för personalen.

– Vi var fler än vanligt som plockade upp varor i dag och vi började vid klockan sex. Men vi har fått upp varor på ett bra sätt, säger Olausson.

vad händer då i kväll när det är dags att stänga? Jodå, det finns regler för det också.

En av ordningsvakterna som Beernews pratade med berättade att de som står i kö vid 19.00 får chansen att komma in och köpa sina varor. Det går alltså att göra sina inköp efter 19 om man bara var i tid till kön.