Avspark för bryggeriet som ska växa på sikt

Jonas Bergquist, Stefan Varde och Johan Pödra ser till att Solna får ett bryggeri. Foto: Montage.

De börjar i liten skala. Men målet för trion bakom nystartade Solna Bryggeri är att göra en ordentlig satsning.

 

Solna Bryggeri har nyligen släppt sina första öl och vill inte rusa fram för snabbt med satsningen.

– Vi är verkligen i startgroparna, men tankemässigt har vi ju varit i gång i något år, säger Jonas Bergquist.

Han driver bryggeriet tillsammans med sin bror Stefan Varde samt Johan Pödra. Stefan driver även Kvarnagårdens Bryggeri i Småland och har där lärt sig en hel del om vad som väntar för den här satsningen.

– Om vi skulle ordna med lokal och köpa bryggutrustning direkt blir det ganska dyrt. Nu utvecklar vi ölen hos oss och sedan spökbryggeri vi. Vi har ett par tre platser där vi kan brygga. Det är viktigt att ölen har hög kvalitet redan från början, säger Bergquist.

De första ölen är bryggda hos Kvarnagården, men på sikt vill man hitta samarbeten närmare Solna. De första ölen som kommit ut är Avspark, som är en torrhumlad ljus lager, samt en Poprcorn Cream Ale.

– Vi poppade 750 liter popcorn till det ölet, det tog en del tid. Vi vill att ölen ska vara knutna till Solna, som historiskt sett var en stor filmstad, säger Bergquist.

Om satsningen går bra ska den dra in intäkter som sedan kan spenderas på sin egen bryggutrustning.

– Vi vill att Solna ska ha sitt eget bryggeri och jag tror det finns ett intresse för det bland öldrickare också. Målet är att kunna producera ölen på egen hand inom ett par år, och då även ha ett taproom.

Tanken är att satsa helhjärtat och på sikt kanske alla tre kan jobba på bryggeriet. men där är man inte alls i dag.

– Vi börjar försiktigt. Det är viktigt att man ger sig in i det här för att det är kul. Det finns nog bättre branscher om mman vill tjäna pengar, säger Bergquist.