Han vill svenskarna helst dricka öl med

Leif GW Persson är tillbaka i topp på den topplista där även Anders Tegnell, Stefan Löfvén, Janne Andersson, Kung Carl XVI Gustaf och Jimmie Åkesson finns med. Foto: Montage med pressbilder.

Han petades i fjol. Men nu är Leif GW Persson tillbaka i toppen när det gäller vem svenska folket allra mest vill ta en öl med.

 

Det är Sveriges Bryggerier som ligger bakom undersökningen, som utförts av Novus. Det är tredje året som frågan ställs och andra året som Leif GW Persson toppar. I fjol petades han ned till andra plats av Anders Tegnell.

Det är också värt att notera att det bara är män bland de tio första på listan. 2019 fanns Mia Skäringer, Annie Lööf, Ebba Busch och Kronprinsessan Victoria med på listan, och i fjol fanns kronprinsessan Victoria och Jill Johnson med på topplistan.

– Öl fortsätter att kopplas ihop med manligt umgänge och gemenskap. Begreppet ”ta en öl med” leder uppenbarligen tankarna till män, trots att nästan varannan kvinna uppger att de dricker öl regelbundet. Vi ser att ölintresset växer bland kvinnor, inte minst som en följd av att allt fler bryggerier experimenterar med nya smaker och typer. Precis det ska Ölets Dag belysa! Ölets Dag är ett perfekt tillfälle för alla att testa på något nytt, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Sanna Lindberg, ölsommelier och ölexpert hos Dagens Nyheter och TV 4 tror ändå att fler kvinnor dricker öl i dag, när det finns mycket mer att välja bland.

– Öl är lika mycket en dryck för kvinnor som för män och det är tydligt att intresset spridits snabbt. Det mycket tack vare ölets växande bredd – från fruktiga suröl, humliga ipor till söta stouts – som utmanar den traditionella bilden av öl. Dessutom spelar det stadig växande antalet bryggerier en viktig roll. Oavsett var i landet du befinner dig är det aldrig långt till ett bryggeri där det finns möjlighet att prova färsk öl, serverad av kunnig och inspirerande personal, säger hon i ett pressmeddelande.

Här är de tio som svenskarna helst vill dricka öl med:

1. Leif GW Persson

2. Jimmie Åkesson

3. Anders Tegnell

4. Kung Karl XVI Gustaf

5. Stefan Löfvén

6. Ulf Lundell

7. Tareq Taylor

8. Janne Andersson

9. Magnus Uggla

10. Zlatan Ibrahimovic